понеделник, 3 юни 2013 г.

Злободневно ... ако търсите позитивизъм не го четете ...

Никога не съм била от хората, които могат да си мълчат, някой да им седне на главата и да се друса там, колкото дълго пожелае ... Често съм чувала критики, защо се вълнуваш, пилееш енергия и се ядосваш ... немога да се чувствам добре и комфортно в държава, където дори аз да съм добре, около мен хората не са! Повече от пет месеца не съм се връщала в България и въпреки това немога да спра да живея и да се вълнувам от всичко, което се случва там ... Мислих си ... ако нямахме все още работа и един куп неща, които да ни свързват, нямаше да се интересувам, да гледам и да слушам новини, щях напълно да се откъсна ... Е вероятно и това не е съвсем така ... Няма как след тридесет и пет години, просто да изключа копчето и всичко да е до там! Тези дни съпруга ми сподели ... " добре, че се махнахме, сега щяхме да сме много зле и да се скъсаме да се ядосваме, като гледаме отново какво става в България ..." .... да така е, но много ме е яд ... Яд ме е, когато гледам как нашите политици, тези, които ни управляват цели 23 години се държат сякъш сме гости ... не натрапници в техния собствен дом ... на всеки вик, изразено недоволство и критика казват ... " ооо горките хора и те не знаят какво искат ... " или ... Еди си кой е платил на хората да излезат на улицата !
Идва ми да изкрещя ... самата аз щях да съм на улицата с всички тези хора, ако не бях далеч! И нима след като тези партии, разполагащи със средствата на цяла една държава и цял един народ, не можеха да платят и да съберат на протест поне 2-3 хиляди, след като на изборите купиха поне 50 % от тези, които гласуваха!
Как е възможно в тази тежка криза, икономическа и социална безизходица в България да дойде правителство, което дава от себе си само едно ...
Цигари на народа ... дима замъглява трезвото мислене и прави хората по лесни за манипулация!
АЕЦ Белене, при положение, че произвеждаме много повече електро -енергия отколкото потребяваме ... Постоянно спират и ограничават производството на електроенергия ...
Алтернатива за чуждоезиково обучение - турски език ...
А първа грижа на Мая Манолова са дипломатите, бивши агенти на ДС!
Ето това са належащите и спешни мерки за борба с кризата и после им се струва странно, че хората излизат на улицата! Без въобще да зачеквам темата за състава на правителството ...
На фона на тази картинка анти европейската риторика не стихва, преди виновна ни бе Русия, по преди Турция, а сега Европа ... Все някой ни е виновен ...
Прощавайте, но на Европа не ни е до нас, а и нито икономически, нито политически, една малка и слаба България не им е нужна, а само им е в тежест!
И да ви кажа ... Много чета и гледам как в БГ убеждават хората, че всичко е свързано с голямата криза в ЕС ... ами не е точно така, защото всички държави в съюза имат производство, имат туризъм, имат правила, имат закони и институции, които си вършат работата ( никъде не е лесно да създадеш бизнес, но пък усилията имат смисъл ) ... Има и много работа ... казвам го защото го виждам с очите си, не ми е нужно да гадая и да предполагам ...
Икономиката и бизнеса в една държава не се нуждаят от държавна намеса за да съществуват и да се развиват, на тях са им необходими само свобода, равни права и възможности и пресичане на институционалния рекет! Ето това не виждам като приоритет на никои управляващи в България!
Смятам,че хората трябва да имат и да изразяват гражданска позиция ... независимо от това, че не виждаме алтернатива и не се чувстваме партийно представени нито в Парламента, нито извън него!

21 коментара:

  1. Евче, нормално е да се гневиш. Всъщност не е, но обстоятелствата го предизвикват. Аз ще остана безмълвна след публикацията ти, защото в момента съм на кръстопът...
    Желая ти прекрасен и по-справедлив ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Знаеш мнението ми... и отново ще те поздравя за избора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам Кате, благодаря ти ... за щастие нямахме голям избор иначе сигурно отново щяхме да изберем да си останем в БГ :)

      Изтриване
  3. Еви, няма какво да кажа повече от теб самата. Била съм и навън, сега съм си тук- и в двата случая никога не спира да боли, дори и да си дистанциран териториално от случващото се тук. Никога и няма да спре....Но пък ми остава надеждата, че като вселенски закон все някога и тук ще настъпи вечно търсената хармония в хаоса, въпросът е на каква цена ще бъде това и най- вече кой ще я плати- ние, децата ни или внуците ни....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубе много е хубаво, че си непоправим оптимист, тези хора движат света, а аз съм щастливка, че познавам такива! Права си че колко и далеч д сме и години да минат, пак ще ни е грижа и ще си се чувстваме българи :)
      Смятам, че цената поне за нас в личен план стана твърде висока, а аз и семейството ми с годините натрупаха толкова много негативни емоции и безизходни ситуации, че беше време да спрем с тъпото си упорство :))
      А иначе и аз вярвам във вселенските закони, в баланса и в това, че нищо и никой не е вечен ...

      Изтриване
  4. No Comments! Пуснете чалга на народа, сипете по една голяма ракия и последният оцелял да загаси лампата, че тока ни е скъп:(
    А най- голямата тъпотия е че всъщтност народа не избра точно тези, ама карай.
    Добре си го написала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Руми , много вярно, немога да разбера как, но е факт това с чалгата и ракията :)
      А що се отнася до изборите, те тия просто си превзеха властта, те не спечелиха изборите и са толкова нагли и безочливи, твърдейки, че са по - малкото зло .... Няма по голямо зло от тях!

      Изтриване
  5. Еви,съгласна съм с теб и е хубаво,че даваш воля на гнева си,все пак когато споделиш какво те гнети малко или много намираш подкрепа и си казваш-ето,не само аз мисля така,грешката не е само в моя телевизор :) .
    Няма оправия с тези нашите,добре,че поне вие сте навън!Прегръдка за моите любимки и хубаво лято,скъпа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да аз не изливам гневът си, защото тогава наистина ще е грозно ... Аз смятам, че всички хора трябва да имат позиция и да я изразяват, защото в противен случай наистина сме застрашени от това всички, които стават за нещо да избягат ... И това, че изразяваме позицията си силно нарушава комфорта на нашите управляващи :)
      Благодаря за прегръдките за двете кифлички, ако знаеш само как плямпат вече не само английски ами и чешки дори :)))

      Изтриване
    2. Да ги целунеш от мен обезателно,мила!

      Изтриване
  6. Еви, одобрявам напълно гнева ти!
    И аз съм от тези, които се палят, макар че работя,
    но знам какво ми струва!
    И се ядосвам на хората, които сякаш мислят много примитивно
    /не всички, разбира се/
    Дори и тези, които излязоха да протестират зимата не знаеха как да формулират
    исканията си и откъде да започнат!
    И аз искам по-малко държава и повече инициатива и върховенство на закона!
    Без него сме за никъде!
    Прегръдки, миличка и много усмихнати дни:)

    ОтговорИзтриване
  7. Дани хората, които протестират имат близки и сходни искания, обединяващото е цялостното неодобрение на всички управлявали до момента, на статуквото! Аз смятам, че беше лесно да се изманипулира едно такова недоволство, което няма един лидер, няма партия, която да стои зад всичко това и знаех, че ще се опитат да извъртят нещата ... И успяха, тези, които сега са на власт се правят, че не са видяли, че февруари месец хората протестираха и срещу тях! Както и да е ... пак ще се повтори, защото без лидер и без алтернатива ( някой на който наистина хората ще могат да повярват ) няма да има промяна, те много стриктно пазят и не допускат истинска опозиция!

    ОтговорИзтриване
  8. Ев, напълно разбирам на какво се гневиш. Аз обаче за себе си реших, че не мога да се боря с вселенския прах. Просто то е навсякъде и във всичко. И очевидно сте взели правилното решение за вашето семейство. Ние останалите-докато издържим.
    Аз направо не мога да коментирам "важните" събития, които тормозят "новите" ни управници. И въпреки че, както знаеш, едно от тях пряко ме засяга, смятам че в момента се върши една от най-големите глупости по въпроса.
    Прегръдки на вас и надявам се лятото да се видим!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам Марте и дано не се налага да издържате още много или иначе казано, дано все пак нещата тръгнат в по положителна посока! Все пак тези политици не могат вечно да стоят катощтрауси със заровени глави или да гледат само на нивото на човката си, все някой трябва да ги ритне под опашката!
      Прегръдки и от сега планирам ... Лятото :)) До скоро сладурчета!

      Изтриване
  9. Търся позитивизъм и въпреки "забраната" го прочетох. Сигурна съм, че има умни хора в управлението, но ум не ми го побира защо правят само глупави неща... В България нито една институция не работи за хората и с хората, т.е. държавата като цяло не работи. Темата е много дълга... Чувството на болка - много осезаемо... Поздрави, eva bor!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти ... Добре си го казала, правят само глупави неща и според мен съвсем не без да искат, т.е. Не от глупост! Да държавата не работи и затова бавно потъва ... И да боли ме защото ми пука!
      Поздрави и дано имами много положителни неща за в бъдеще да споделяме :)

      Изтриване
  10. Колко точно казано!
    Според мен има работа, за този, на който му се работи и има стремеж. В повечето случаи обаче хората ги мързи, манталитетът им е на държавни служители от преди 20 години.. гледат как да изкарат големите пари от някоя дребна или пък не далавера... а пък други, минали определена възраст, са дискримирани до такова ниво, че шансовете им да намерят достойна и задоволителна работа клонят към нулата.
    Трябва да има правила и те да се спазват, а не заобикалят; трябва да се мисли позитивно; трябва да се работи; трябва да се започне от всеки един човек - да се изгради достоен човек, и след това може би ще имаме и нормални управници, нормална държава.. а бе дълга и широка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оффф това с работата и мързела ... не ми се зачерква, особено онази част, че някой ти е длъжен! То и тук се срещат подобни проблеми, но са видоизменени :))
      Трябват правила ДА ... това е в основата и да важат за всички без изключения ... и стимули за свободна инициатива, финансови облекчения за частната инициатива, лесен достъп ... абе дълга и широка :)

      Изтриване
  11. Иве, радвам се, че споделяш гледната си точка! В момента съм в България и за краткия престой успяхме за пореден път да се спогледаме с ММ и само да помълчим - коментарите са излишни.
    Силни прегръдки и поздрави от България (мястото, което ще е остане най-прекрасно за нас, но само от детските ни спомени, тъжно, много тъжно)...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани много ми е мъчно и ми става още повече от думите ти ... Има у мен известен страх, че хато се прибера, вместо да се насладя, заредя и почина, ще се натоваря с куп излишен негативен емоционален багаж ... дано да греша!
      Прегръдки миличка и до скоро :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...