понеделник, 11 февруари 2013 г.

35 ... и парче торта

Често ни се налага да положим усилия за да направим живота си по - красив и да се погрижим за нас и нашите близки. Не е необходимо жестът ни на внимание и усилията, които ще вложим да са големи, за да постигнем ефект ... една усмивка, малко радост и наслада за сетивата.
Мен например ме радват много малките неща, които всъщност са значими. Една красива ваза, цветя, нежни тонове и багри, слънчеви лъчи, нещо сладко за похапване ...



Установих, че често ми се налага да повтарям у дома на съпруга ми и на децата фразите "всичко е наред ", "ще се справиш с всички предизвикателства", "зарадвай се на малките си успехи" ... и така нататък ...
По тази и други причини тази година от старание да измъквам от " дупки " и "ями " тези около мен, аз май не успях да падна в моята си "дупка" :)
Замислих се за това, колко е трудно да научиш един човек, особено на зряла възраст да обръща внимание и да се радва на дребните неща, затова се опитвам децата да ги науча от мънички ...



Преди години, някъде в периода, в който открих моето увлечение по фотографията, започнах постепенно да забелязвам все повече детайлите, заобикалящата ни среда, и красивото в на пръв поглед грозноватото и постепенно живота ми придоби друг смисъл, цветовете пред очите ми станаха по светли, меки, пастелни, слънчеви и радостта ми е по голяма.



Благодарение на всичко това по лесно се измъквам от злободневните грижи и проблеми, успявам да парирам не дотам градивни и продуктивни настроения и емоции, които са присъщи за всеки от нас :)
И незнайно как и кога, унесена в младежки радости, любов, образования и амбициозни планове за бъдещето, мечти, деца, семейство ... се озовах на тридесет и петия си рожден ден :)



Честит ми рожден ден и си пожелавам най -травиялното ... да са ми живи и здрави близките, хората, които много, много обичам ... за да мога да им се радвам, а защо не и понякога да им се карам :))




Рецепта за тортата:
Блат
4 яйца
100 гр. масло
1 ч.чаша пудра закар
1 ч.чаша брашно
1/2 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжичка джинджифил
1/2 чаена чаша какао

Разбиват се с миксер яйцата със захарта и после постепенно се прибавят сухите съставки, като брашното е последно, заедно с бакпулвера. Пече се във форма на около 180 гр. до готовност. Мъфините са от тази смес, защото моята форма за торта е по мъничка!

Крем:
250 гр. течна сметана
200 гр. крем сирене ( тип филаделфия)
4-5 супени лъжици сок от портокал
1 ванилена захар
И много мъничко пудра захар!

Сметаната се разбива с миксер, като постепенно се прибавят ванилията и пудрата захар. След това се прибавя крем сиренето и се разбърква с миксера на по бавни обороти. Накрая се прибавя портокаловия сок и леко се разбърква на ръка.

След като се охлади блата, отгоре се изсипва крема и се слага в хладилник за около една нощ. На другия ден е стегнала тортата и може да декорирате по избор! При мен това е шоколад и сишени, захаросани портокалови резенчета :)



Почерпете се, да ви е сладко!



- Posted using BlogPress from my iPad

37 коментара:

  1. Честит рожден ден, Ева! Пожелавам ти много сбъднати мечти и само слънчеви емоции! И тортата, и мъфините са разкошни!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит Рожден Ден! Бъди щастлива, здрава и вдъхновението нека не те напуска :)
    Много семпла и идейна торта!

    ОтговорИзтриване
  3. ⚘ Еви, Честит Рожден Ден! ⚘ От сърце ти пожелавам да си здрава, обичана и много щастлива! Постигай всяка своя цел с много лекота и продължавай да се радваш на малките неща от живота, защото те са безценни дарове! Прегръщам те и ти пожелавам прекрасен и незабравим празник с любимите хора! :)
    Тортата е неустоима, а снимките - много красиви! ღ ♥ ღ

    ОтговорИзтриване
  4. Евчик, Честит Рожден Ден!
    Да ти се сбъдне пожеланото!
    И да изпитваш удоволствие от всеки миг,
    защото няма да се върне никога!
    Да ти е цветно и весело на душата!
    Тортата е прекрасна!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  5. Еви, честит рожден ден! Всичко най-добро ти пожелавам! Невероятна торта!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит Рожден Ден, Ева! Пожелавам ти да бъдеш здрава и вдахновена! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Тони, тайната е във формата за торта, след като стегне крема се сваля ринга и готово :) И аз немога иначе, преди все се опитвах на ръка, но ставаше грозно!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Ева, честит рожден ден! Бъди здрава, радваща се на обич и късмет, търсеща и намираща вдъхновение във всеки миг от дните, изпълнени със светлина! Весел празник! Тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник! Здраве и усмивки ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Честито, Еви! Към твоите пожелания и моята силна вяра в тяхното реализиране добавям ;) както ....още нови идеи, вдъхновение и сили за да посрещнеш всичко, което ти поднася ежедневието и празниците!
    Сърдечни поздрави :*

    ОтговорИзтриване
  11. Ева, честит рожден ден! Бъдете, ти и близките ти, живи, здрави и много щастливи! Пожелавам ти още много красиви моменти, вдъхновения в цвят и светлина :)

    ОтговорИзтриване
  12. Честит рожден ден още веднъж! Продължавай все така да се радваш и намираш смисъл в малките, ежедневни неща в живота, наистина те са важните! Весело и уютно прекарване с най-близките ти хора и целувки от нас за малките ни приятелки :)

    ОтговорИзтриване
  13. Сладък да ти е живота като тези сладости тук!:) Желая ти здраве и на теб и на близките ти, много щастие, успехи и всичко най-хубаво! Честит рожден ден, миличка! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит празник, Ева! С пожелания за кулинарни вихри и шедьоври и ужасно много здраве! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Весел празник! С пожелание за все повече истински, светли, меки, пастелни и слънчеви моменти, които да ти доставят радост! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  16. Честит Рожден Ден, Ива! С пожелание за много здраве, щастие и късмет и много малки и големи хубави неща!

    ОтговорИзтриване
  17. Иве, Честит Рожден Ден и тук! Желаят ти много хубави моменти с близките хора! И много красота в малките неща, макар и от личен опит да знам, че цененето на тези подробности много често се случва чак след като си извървял дълъг път на доста сериозен емоционален стрес;)

    ОтговорИзтриване
  18. Честит рожден ден и от мен,Ева! Хубави мисли споделяш,истини,изживяни и преосмислени!Бъди здрава и все така ценител на красотите около теб!Взимам си парче от тортата и ти пожелавам много здраве и успехи в живота!

    ОтговорИзтриване
  19. Ев, Ев, честит рожден ден!
    35 са една прекрасна възраст! Желая ти от цялото си сърце много, много здраве, винаги да се измъкваш от грижите по най-добрия начин, да продължаваш да се оглеждаш в дребните и значителните неща, да си обградена от любимите ти близки хора и да си винаги такава положителница;)
    Тази торта с този красив ръб и портокалчета, са невъзможни за гледане- метни едно парче с ДХЛ;)
    Мъфините са истински красавци!
    Прегръдки, целувки и много весел празник!

    ОтговорИзтриване
  20. Честит Рожден Ден, Ева! Бъди здрава и много щастлива!

    ОтговорИзтриване
  21. Още веднъж, честит рожден ден! Бъди все така позитивна и пленена от малките неща, които ни карат да се усмихваме!

    ОтговорИзтриване
  22. Честит рожден ден, Ева! Пожелавам ти здраве и много късмет да те съпътства в живота!
    Невероятна торта и мъфини!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  23. Еви,
    Честит рожден ден!
    Нека се сбъдне желанието ти- да сте здрави и да се обичате, дружно да срещате и решавате предизвикателствата.НАистина много малко е необходимо за да се зарадваме- едно цвете, едно слънчево зайче, росата по тревата или птичата песен,...светът е толкова красив..и права си, трябва да се научи човек да вижда тези малки неща. РАдвам се, че ги виждаш и те огряват деня ти!
    Силна прегръдка и благодаря за страхотната торта!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  24. Ева,
    Честит рожден ден и от мен, с пожелание за здраве и за теб и тези които много, много обичаш, за да им се радваш,без да им се караш:))
    Тортата ти е прекрасна, мъфинките също, а снимките с които ни ги представяш са направо за кулинарна книга!
    Прекрасен пост! Жива и здрава да си и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  25. Честит рожден ден! Искрено се надявам дните ти да се разгръщат по най-добрия начин за теб и твоето семейство и да са изпълнени с топлина, чувство на взаимност и много радост!
    Весело прекарване,
    Гери

    ОтговорИзтриване
  26. Честит Рожден Ден! Здраве, щастие и любов на теб и всички около теб! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  27. Евка, честит рожден ден!
    От все сърце ти пожелавам да си жива и здрава, всички, които обичаш - и те, за да се радвате едни на други, да продължавате да се обичате и подкрепяте! Още ти пожелавам много нови, хубави и вълнуващи неща, много малки радости, защото наистина те са които правят живота интересен, цветен и хубав.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  28. Е, да ти е честит рождения ден, Евчик :)
    Бъдете здрави и се радвайте на всеки миг, прекаран заедно. Хубаво ги учиш малчуганите, сигурна съм, че и те теб те учат на много неща ;)
    Тортата и мъфините са точно по мой вкус, така че няма начин да не ги уважа, както и теб :)

    Много още по 35 :))
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  29. Много, много, много ... Благодаря на всички ви за прекрасните пожелания, за това, че ви има, че минавате през блога ми, че пускате по някой ред под публикациите и за това, че ме правите щастлива! Винаги грейвам в усмивка, когато чета всяка една от вас и се радвам на множеството любими блогове, благодарна съм ви за споделените мисли, красивите ви творения и най - вече за това, че ме вдъхновявате!
    Прегръдки и целувки от мен за всички вас!

    ОтговорИзтриване
  30. Ама си си направила разкошна торта за рождения ден. Много красива! Честит празник, Ев, с пожелания да бъдеш здрава и вдъхновена и да продължаваш да се радваш на красотата около себе си, а от нея винаги има по много и навсякъде :-)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  31. Еви,с малко закъснение,но с много симпатии и топли чувства ти пожелавам да си здрава и да усещаш осезаемо и ежедневно удоволствие от малките неща!Малка тортичка,малки кексчета,ама пък много,много вкусни!
    Честит ти рожден ден,скъпа!Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  32. Иве, честит рожден ден на патерица:) С пожелания за много здраве, прекрасни фотографии и още вкусни рецепти за торти, кексчета и т.п.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  33. Еви, Честит Рожден Ден! Пожелавам ти много нежност, красота и обич, всичко, което си сътворила в твоите снимки! Много те прегръщам :) Тортата, мъфините и лалетата са невероятно красиви и нежни! ( повтарям се :)

    ОтговорИзтриване
  34. Със закъснение, но с голяма прегръдка за теб и сърдечни пожелания -честит празник, Ева!
    Много красота, финес и елегантност - умееш да я откриваш, да я създаваш и нека да те радва все така...
    Бди здрава, успяваща, усмихната и много, много щастлива, Диана

    ОтговорИзтриване
  35. Честит рожден ден, Еви, със закъснение, но с най-, най-добри пожелания!
    Много елегантно си поднесла тортата и мъфините!
    Страшно харесвам снимките ти!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  36. Благодаря ви мили момичета, много благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  37. Честит рожден ден! С пожелания за много здраве, много щастие, късмет! Да си обичана и уважавана и да сбъдваш мечтите си!:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...