неделя, 20 октомври 2013 г.

Кюфтенца от леща

Въобще незнам как да започна ... Няма как да е от там от където бях спряла, защото даже не помня кога, как и защо ... Много време мина или поне на мен така ми се струва, защото животът ми е забързан, динамичен, наситен с много събития и емоции, къде по - хубави, къде не чак толкова, но пък не се оплаквам ... Та да ... от доста време съм изоставила блога и особено кулинарната му част и въобще не е защото съм спряла да готвя, даже май го прява повече от всякога ... а да може и затова да не успявам да снимам или пък все бързам, а и започна все по - рано да се стъмва ... Мдааа време е да си набавя техника за снимки в домашни условия и не при дневна светлина ( това половинът не трябва да го чете, защото ще му дойдат много нещата започващи с "трябва") ...

Стига съм размишлявала на "глас" ами да преминавам към рецептата ... Това се едни кюфтенца, които приготвих преди доста време ... пак не помня кога :)) Но пък резултата беше незабравим и сега ще ги споделя с вас, като ще се опитам да си спомня точно рецептата ( пак си я посъчиних лекичко тогава)...

Продуктите са:

1/2 ч.ч. червена леща

1/2 ч.ч. черна леща

1 бр. червена чушка

2-3 скилидки чесън

2 бр. средно големи моркова

1 яйце

Сол, куркума, чубрица, магданоз и зехтин

Сварявате лещата с около 3ч.ч. вода и ситно нарязана чушка, морков и съответно прибавяте щипка хималайска сол, куркума, чубрица, чесън, шепа ситно нарязан магданоз и 3-4 с.л. зехтин. След това леко охлаждате лещата и я пасирате. Получава се гъста каша към която прибавяте едно яйце и хубаво го разбърквате. След това в тавичка върху хартия за печене нареждате предварително оформената леща във формата на кюфтенца. Посипвате леко със зехтин и ги поставяте в предварително загрята фурна на 180 градуса да се запекат за около 20 минути.

Направих и едно сосче от кисело мляко, заквасената сметана, нарязан на ситно пресен босилек и лъжичка зехтин. Получи се много лек и вкусен сос, който много подхождаше на кюфтенцата от леща:)

Кюфтенцата на вид приличат досущ на тези от кайма и моите деца въпреки, че не обичат леща ги ядоха и много им харесаха!

Прекрасна неделна вечер на всички и хубава нова седмица :) Ние ще се насладим на едноседмичната си ваканция в Германия и на топлата, красива есен тук :)

 

14 коментара:

  1. Иве, и аз съм се замисляла често за тези кюфтенца, да видим кога ще се наканя. :)
    Прекрасна презентация и снимки. :)
    А за Германия - поздрави я от мен и си изкарайте незабравимо (ще чакаме снимки след това).
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери много са лесни, вкусни и здравословни ... опитай и няма да съжаляваш обещавам :) А снимки от Германия вече имам хиляди ама трябва да се наканя да публикувам малко :)
      Поздрави и за теб :)

      Изтриване
  2. Липсваше ми, липсват ми и снимките ти! :) Радвам се, че отново публикуваш! Идеята за тези вкусни симпатични кюфтенца е чудесна и ще се възползвам от нея. Желая ви зареждаща почивка в Германия! Прегръдки, Иве! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани и се надявам повечко желание и вдъхновение за публикации да ме споходи :)) Сега като си погледнах написаното по горе и видях колко грешки съм направила, май и писането съм забравила :))
      Прегръдки :)

      Изтриване
  3. Страхотни кюфтенца! Много са ми любими подобни рецепти! Недей да липсваш пак за толкова дълго:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Руми, да ние все такива неща ядем напоследък, даже леко залитам и към веганството , но умерено :) За "липсата " ... Музата ми нещо беше в криза :))
      Поздрави :)

      Изтриване
  4. Мннного ги обичам и си ги правя съвсем редовно, като леко сменям съставките и добавките. Получили са се приказни, Ев!
    И да ти кажа, че много ти завиждам, че пак се събирате цялото фемили в Германия- така ми се иска и на мен, особено сега;)
    Голяма прегръдка и чакаме новите зимни вътрешни снимки с новата техника;))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Марте! Да има много варианти и все вкусно, много обичам леща :) Да хубаво ми е като си се съберем ... гуш на теб и стискай зъби, ще дойде по - хубаво :)
      За новата техника ... хм няма да ме огрее скоро но ще си измайсторя нещо с подръчни материали, имам идея :)) После ако ми се получи ще споделя :)

      Изтриване
  5. Разкошно ястие е станало! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно звучи рецептата с тази колоритна леща,Евчик!
    Пожелавам прекрасна ваканция!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Супер кюфтенца! Това за ранното стъмване и мен ме кара да казвам "трябва" или "искам" :)
    Пожелавам ти скоро да опънеш едни прожектори!

    ОтговорИзтриване
  8. Е, това ще направя с останалата цветна леща:), отдавна им се каня, но сега направо ги започвам! Много вкусно изглеждат, Ев! Снимките ти са невероятни, честно казано аз и на представа си нямам от техники, снимам си на поразия:) така, че моите следващи може да са леко затъмнени, заради ранното скриване на слънцето:))), но за твоите не се и съмнявам, че ще са още по-съвършени! Пожелавам ти да получиш всички тези неща, които започват с "трябва". Наслаждавайте се на почивката в Германия, това са най-прекрасните мигове! Последната снимка е велика! Прегръщам те!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Ева, изглеждат много апетитно! Харесах си ги за вечеря, но нямам червена леща в наличност..Малко ще модифицирам рецептата, да видим какво ще излезе от импровизацията :) При нас се стъмва още по-рано.. Ще има да си мърморим следващите няколко месеца :) Поздрви!

    ОтговорИзтриване
  10. Много добре изглежда! Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...