сряда, 23 януари 2013 г.

Пиле с портокал, личи и още ...

В събота докато пазарувах в супермаркета се натъкнах на нещо интересно и дори красиво на вид и в същото време малко странно ... Личи или т.н. китайска слива :) Грабнах две шепи в една торбичка, изгаряйки от любопитство що за чудо се крие вътре . Щом се прибрах вкъщи веднага се допитах до "google" за рецепти и се оказа, че се слага в десерти, сладоледи, сорбе, коктейли, в ястия с месо и в салати. В повечето случаи се използва компот от личи и вероятно вкусът му е леко променен. Аз го опитах в салата и в комбинация с пиле :)


На мен в не съвсем суровия вариант ми допадна много повече, но половинът и сурово си го хареса :)

Пиле с портокал, личи и индийско къри

Необходими са ви:
пилешки гърди
1 портокал
3-4 бр. личи
къри
зехтин
( количеството е според вашите предпочитания)



В дълбок тиган или тенджърка слагате 1 ч.ч. вода, малко зехтин и две щипки къри, щом се загрее сложете пилето нарязано на малки хапки и го захлупете с капак, като намалите котлона. След това прибавяте нарязан на едри парченца портокал и личи. Оставяте го да се задуши, като от време на време ги разбърквате. Когато се изпари цялата вода, леко се запича и карамелизират пилешките хапки от плодовия сок, само за минута, две като постоянно бъркате. Вадите го и е готово за сервиране! Аз прибавих като гарнитура картофи с моркови на пара :) Стана много вкусно и леко :)



Салатата, която аз направих бе с каквото имам под ръка. Тук лесно намирам един мой много любим вид салата, която в българя успях да открия веднъж, дваш ... много е вкусна и крехка. Прибавих портокали ( май са на мода у дома ), личи, ананас и настъргано сирене от типа на пармазана. Овкусих я леко и стана чудна, особено приятно изненадана останах от пресния ананас в салата, опитайте няма да сгрешите!



Миналият уикенд бе ползотворен за мен и си направих едни симпатични бурканчета за съхранение на кафе и захар, както и разни други вкусни изкушения, но ще гледам до края на седмицата поне част от тях да покажа :)
А ето и няколко кадъра от неделната ни разходка :)







































Хубава сряда и поздрави от мразовита Прага :)

Posted using BlogPress from my iPad

23 коментара:

  1. Евчик, отново наслада за очите :)
    Обичам пиле с аромат на портокал.
    Личи съм виждала, но не съм опитвала.
    И да ти кажа, че опитах кинори и съм влюбен в него :)
    Прегръдка и поздрави на златна Прага!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красива разходка рано сутрин, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Личи съм опитвала в супа някаква китайска, даже не си спомням що за вкус имаше ;) прииска ми се да си припомня :Р
    Като гледам, настройвате се на Прага-вълна все повече:)
    Поздрави, Еви!

    ОтговорИзтриване
  4. Хубава сряда и на теб,Еви!
    Какво съвпадение! И аз днес купих личи, но ще направя десерт с него, освен ако не го унищожим преди това!За мен е познат плод отпреди 5-6 години, но пък не съм търсила рецепти..Салатата фелд ли е?Доколкото успях да видя на снимката...

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусно и много красиво, Иве! Добра идея да опитам нещо ново. :))
    Благодаря ти за хубавата и зареждаща разходка! Снимките са чудесни! :)
    Топла прегръдка и прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересна рецепта и прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  7. Това личи имах инструкция да го пробвам преди няколко години във връзка с оценяването на вината. Ароматът му е характеристика за най-фин Траминер, например.
    Искаме още снимки от Прага:)

    ОтговорИзтриване
  8. :) Много хубави снимки!
    Студеничко изглежда по ваше село :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Мразовити разходки, но пък толкова красота и цвят виждат очите ти...
    Личито е много красив плод и особено ако е под формата на няколко кила в щайга :-) Още не съм се престрашила да го опитам, но всеки пък като го видя в магазина ми се приисква да грабна една две шепи.
    Хубав начин за оползотворяването му е това пиленце :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Ев,
    аз мога да заява, че според мен личито си е едно обикновено грозде, само дето по-трудно се яде от класическото, щото обвивка отгоре, ядка отдолу,..., не е като да лапнеш зърно;)Веднъж Боряна като беше на около 10 месеца, успя да открадне две-три личита от ХИТ, та на касата като ги видях, голямо потене беше;)
    Но за салатката определено си струва. А пиле с портокали е една от най-любимите ми комбинации;)
    Иначе трупай, трупай впечатления от Прага. Ще са ми много полезни! Целувки и топли софийски прегръдки.
    Тук в момента е пролет;)

    ОтговорИзтриване
  11. Златна Прага е уникално място!Мразовита,но красива по своему!А тук наистина е почти пролет!

    ОтговорИзтриване
  12. Еви,ястието е съвсем по моя вкус,че даже и с това личи го надминава с голяма доза любопитство!Блазе ти за листенцата фелд,че си имате,много го харесвам и аз,стават чудесни салати,толкова е крехък!Твоята е толкова пъстра и свежарска!Благодаря за споделената разходка,давай още кадри!Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Ооо,личито в момента е любимо на дъщеря ми.Задължително наред с чери доматките присъства в кутията за сандвичи за училище.Ядем го предимно в сурово състояние,но твоята рецепта изглежда така апетитно - още утре ще я изпробвам/както се чудех какво да приготвям на домочадието:)А смимките са разкошни и като гледам не ви е била малка неделната разходка:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Много красиво, Еви и ястието и Прага! За Коледа купих семеен подарък, гид за Прага, надявам се тази година да я посетим!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасни снимки, Иве! Хубава разходка сте си направили, а и сняг си имате. Лееекинко завиждам за него :) За личито не, но и в суров вид го пробвах също, може би там сбърках.
    Поздрави и :) приятна разходка и този уикенд! Очаквам бурканчетата да видя, заинтригува ме.

    ОтговорИзтриване
  16. Ева, много шантава и интересна салатка си сътворила! Сигурно е била доста вкусничка, а с тез съставки си е направо за графа здравословно. Веднъж съм пробвала личи и то по същите причини. Беше цветно и интересно!

    ОтговорИзтриване
  17. Ева, много, много е хубаво при теб - вкусно, ароматно и красиво!
    Чудесна рецепта си подбрала, а снимките са невероятни!
    Благодаря за удоволствието,
    обичам този град и твоята разходка ме връща там,
    сърдечни поздрави и хубава съботна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Вкусна рецепта и красиви снимки намирам при теб Ева:)
    Този плод е странен и чаровен и аз все се чудех какво може да се направи с него?Тук го има в изобилие по коледните празници:)
    Твоето предложение ми допада и бих експериментирала с удоволствие.
    Ще споделя за резултата, хубава и спокойна нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ви, аз всъщност не съм сигурна дали следващия път ще посегна към личи то с такъв ентусиазъм, но пък си струва да се опита :)
    Марте вкусът му определено наподобява грозде :)
    Дина интересно е това, което спомена за Траминера :)
    Мариянче ако наминаваш насам пиши ми, може пък тук да се видим :)) Ако не налято пак мисля да намина към моренцето :)
    Поздрави и прегръдки на всички вас и благодаря за хубавите коментари, ако някой има път към Прага да не пропусне да ми пише :)
    За други от вас вече знам и сме се уж разбрали, ще ви чакам ... вие си знаете :)

    ОтговорИзтриване
  20. Интересна е рецептата, Еви. Любопитно ми е и на мен да пробвам.
    Благодарности за чудесната разходка в Прага!
    Надявам се да има и други :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и прегръдки и за теб Ели :)

      Изтриване
  21. Колко красиво и късно изгледа от тези разкошни снимки,които споделихте с нас. Пилешкото е едно от най вкусните меса според мен и леко и може да се приготви по какви ли не начини. Точно този него бях опитвала , но със сигурност тези дни ще опитам и аз да го сготвя пък дано се получи. Снимките с тези къщи ми действат много романтично, макар и пусти изглеждат едни топли.Ще внимавам много особено при/...." В дълбок тиган или тенджърка слагате 1 ч.ч. вода, малко зехтин и две щипки къри, щом се загрее сложете пилето нарязано на малки хапки и го захлупете с капак, като намалите котлона. " понеже не съм много по пърженето в тигани , да е вземе нещо да объркам.

    ОтговорИзтриване
  22. леле, че красива Прага, разкошни снимки...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...