четвъртък, 15 март 2012 г.

Разходка до Алпите

Туп ... ... на земята, преди съвсем да съм излетяла, като балон с горещ въздух :) Знам, че се поизгубих, но отказвам да се приземя, даже умишлено удължавам състоянието, в което съм изпаднала, на релакс, душевен мир и спокойствие, физическа форма и пълни очи с красота и наслада... ( още не съм позволила на злободневните грижи, работа и най-вече това, че новата ми камера дефектира, да ме извадят от равновесие ) :)


Ако се питате каква е причината за блаженното ми състояние, то тя е само една ... след хиляди перипетии и почти на ръба тотално да се откажем (нали знаете онези моменти, в които имате чувството, че всичко върви срещу вас) ... на пук на всичко тръгнахме на отдавна планирана и мечтана зимна ваканция в Алпите. Отново дестинацията бе ски курорта Насфелд, област Каринтия в Алпите. За тези, които отдавна навестяват моя блог не е тайна, че и миналата година по същото време се подвизавахме по тия места :)


Месността ни плени с китните, чисти, подредени и приветливи селца. Великолепната храна и разбира се ски пистите :) Този път се поразровихме и макар и бегло се запознахме с техния бит и култура, заниманията, интересите им и техния бизнес. С удивление открихме, че био производството (включая и липсата на генно-модифицирани продукти) е на 100% по тези места и е гордост за тях. Немога да не спомена и наличието на много нова и добре поддържана селскостопанска техника. Почти във всеки дом има животни, които се отглеждат с любов и уважение, а рано сутрин, когато се запътиш към ски пистите, ставаш свидетел на оставени тук и там огромни лъскави бидони, пълни с мляко, току що издоено от кравите, което бива прибрано от цистерна! На пръв поглед това е единственото по което ще познаете, че там се гледат животни, после като се позагледаш, може и да зърнеш някое, но са прибрани на топло, защото все още е зима :)
Типично за района е и дървообработването и има множество малки фабрики за производство на мебели.


Другото, което много ме впечатлява е красиво и уютно подредените им домове и дворчета, с малки декоративни огради, къщичките за птици, дървените детски играчки и безупречно почистените и окосени ливадки .
Навсякъде има библиотеки с книги, много книги, в заведенията, в апартаментите под наем, във фоаетата , в столовата ... навсякъде :)


С леко неудобство и крадешком снимах подобни гледки, за да не прекрача границата и да навлеза в личното пространство, на местните, които предизвикват у мен възхищение и респект, а и са много мили и ти се усмихват сякъш те познават отдавна . Там видях и отдавна забравената картинка ... много деца (малки и големи) на улицата, които играят на воля докато се стъмни, тичат, гонят се, карат колелета, викат и се смеят ... свободата и спокойтсвито, отдавна забравени по нашите ширини.


Интересно и атрактивно за посещение е по тези места и през лятото, освен туризма и итересните туристически пътеки и места, има и много атракции, възможности за планинско колоездене и каране на лодки, плуване в множеството местни езера. Кабинковия лифт е безплатен за гости на близките селца в този период от годината, като собственици на почти всичко там са частни кооперативи, създадени от местните селяни, които печелят от рента. На втората междинна станция на лифта има заведения и ресторанти, които също са отдадени под наем и там можете да се насладите на много вкусни местни храни. През лятото всички крави от селата се отглеждат високо в планината и на гостите се предоставят мляко и прясно сирене, на място :) Очарователен е хъса, трудолюбието и положителната нагласа на хората там, тяхната усмивка, въпреки, че именно тези, които са наематели работят много и наравно с персонала си. Реда и дисциплината, усещането, че всеки знае какво и как да прави, създават атмосфера на спокойствие и хармония.



Иии разбира се ... пистите, лифтовете и удобството и удоволствието да караш ски  ... само ще кажа, че след като преодолях страха си, който миналата година все още ме владееше, поради скорошна травма, тази почивка карах много ски, наваксах си за години назад и се наслаждавах на всеки миг, независимо от времето ... а то определено за една седмица премина през жега и кишав сняг, до мъгли и силен снеговалеж и стигна до студено и слънчево време, перфектно за скиори :)


Добре ни дойде и внезапното ни решение да удължим малко престоя си, особено след като малката скиорка в компанията ни изненада приятно и караше почти наравно с нас, без никакви претенции от нейна страна и беше неуморна :)


Преди да си тръгнем, не пропуснах да си купя някои сладкарски и кулинарни вкусотийки, както и разни ликьорчета, но за тях ще стане дума по нататък, в някоя по-кулинарна публикация :)

 
Снимките отново са доста, но незнам кога ще успея да ги прегледам всички и да отсея .... затова пускам тази публикация, която съм започнала в началото на седмицата :))


Държа да подчертая, че не съм особено очарована от снимките си ... да не кажа разочарована и тъй като ме влече пейзажната фотография, а ми куца много, е време да посетя някой курс :) Четох доста преди да замина ... гледах много снимки ... а когато отидох там ... хем пред мен все красиви гледки ... а някак немога да ги уловя и пресъздам ... но това си е моя лудост, простете че се отплеснах :))


Е почивката свърши и ежедневието ни е преминало към своя обичаен ритъм. Аз съм пълна с нови кулинарни вдъхновения и вероятно една част от тях, ще останат незаснети, поради липсата на камера, но по нататък ... 
А сега ... ще си доям купата с ягоди и много шоколад, ще пийна една чаша бяло вино ... и ще си помечтая за мнооого слънце и топлинка, че попремръзнах днес :)
Пожелавам ви много усмихнат и слънчев уикенд!

38 коментара:

  1. Ива, много обичам този район в Австрия, даже понякога си мисля, че пъпната ми връв е хвърлена там. Винаги се вълнувам, когато пътувайки с кола /винаги :) / зъберите на планините, които си снимала, започнат да се изправят в далечината :) Много ти благодаря за красивите гледки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, нали ... понякога си мисля, че съм родена за там, но има малък проблем ... струва ми се, че тази идилия, за която често копнея тук ... би ми дошла маалко в повече:) Предвид темперамента и неспокойната ми натура, вероятно там живота е малко по-скучен отколкото мога да понеса, но за сметка на това по-малко стресиращ !
      Планината е божествено красива ... сега много ми се иска да я видя и през лятото :) Много се радвам, че съм те развълнувала с моите снимки :)

      Изтриване
  2. Еви, чудесни снимки!
    Страхотна разходка сте си направили!!!!
    Няма начин да не си в безтегловност!!!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани и много се радвам, че са ти харесали снимките :)
      Прегръдки :)

      Изтриване
  3. За малко и аз се отнесох и четох с удоволствие разказа ти. Много красиви снимки! Сега си заредена с енергия и ще чакаме нови кулинарни публикации:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, но за нови кулинарни публикации ... не се знае кога, ще се разровя из старите :) Радвам се много, че разказа ми ти е бил интересен!

      Изтриване
  4. Добре си дошла! :) Тези места определено не са моите, но разказа и снимките ти ми харесаха! Усмивки и се наслаждавай на летенето :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за разходката до Алпите!Величествени са!А разказа ти прочетох на един дъх и все едно че аз бях там!Ааааа,на пистите не бях!Ски не карам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, да наистина са впечатляващи Алпите :) Радвам се че съм успяла да те пренеса за мъничко там!

      Изтриване
  6. Добре си дошла Еви, пожелавам ти колкото може по-дълго да задържиш приятното усещане след почивката. Насладих се на снимките, очаквам кулинарните ти новости :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мариянче :) Дано да е за по-дълго, въпреки, че се призимявам ... но гледам да е с по-бавна скорост :))

      Изтриване
  7. О, Ев!
    Толкова ми хареса това, което си написала... Като започнем със селцата, животните, домашната храна, та завършим, разбира се, със ските;)Съвсем сериозно трябва ми дадеш малко повече инфо за това местенце, защото тази година по здравословни причини ни се провали ски-ваканцията на запад, надявам се догодина да се получи. Много ми харесват снимките, макар ти да си недоволна от тях. Искрено съжалявам за проблемите с новата ти камера, дано е за кратко и последно;)
    Запази хубавото настроение поне до следващата ски-ваканция. И аз се опитвам, ма ей го на живота, друго ми бил приготвил тези дни- зор, зор, да се чудя откъде да започна..;)

    Много хубаво настроение ми създаде ей така, преди лягане. утре пак ще намина да прочета, да се разведря;)

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И забравих: Новата ти бяла дрешка на блога е много свежа;) Светла и чиста като задаващата се пролет;)!

      Изтриване
    2. Мъхче, знам аз че с теб сме си една порода :) Ще ти кажа всичко, ще ти изпратя на майла подробности и координати на мястото където отседнахме тази година, беше просто жестоко, само за вас с трите деца, перфектно и много прилично като цени!!!
      За камерата :( Малко вече ми липсва,но се въоръжавам с търпение, защото може до месец да отиде, изпратена е на производителя :(
      Много се радвам да прочета, че поста ми ти носи хубаво настроение и благодаря ... за снимките!
      А и мерси за блога ... ох този блогър много ме дразни и ... се чудя, май ще трябва да го сменям ...постоянно има някакви проблеми, нещо изчезва, после не мога да го върна ... хайде стига се оплаквах :)))
      Много прегръдки и лека нощ!

      Изтриване
  8. Хе-хе, след малко и аз излитам за Алпите, и на място ще допрочета целият ти пост.Важното е, че ме настрои....
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мария и много весело изкарване!!!

      Изтриване
  9. Страхотно! Браво на теб! Дано добре си отпочинала:)

    ОтговорИзтриване
  10. Ехаа, страхотна виртуална разходка!
    Аз, въпреки огромното си желание, никога няма да стана фотограф и едва ли моето мнение е означава нещо в случая, но няма да пропусна да кажа, че снимките страшно ме впечатлиха.
    Чакам да покажеш какво си си купила от там ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз нямам претенциите и амбицията да се нарека фотограф, но когато имам силно желание за нещо и то ми доставя истинско удоволствие, не мога да се спра, няма сила такава (освен да остана без камерата ... както в момента :))) Но и никога не се заричам, напротив, всичко можем, стига да го искаме! Затова снимай, колкото ти душа иска, пък каквото стане :)
      Сърдечни поздрави :)

      Изтриване
  11. Страхотна разходка. Обожавам Алпите:)

    Приятен уикенд

    ОтговорИзтриване
  12. Вълшебно място, страхотни снимки, както винаги си успяла да предадеш атмосферата и магията!
    Много прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Направо красота, благодаря ти че ме пренесе за малко там:))) Приказно е:)
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ел, много ти благодаря :)
      Сърдечни поздрави и прегръдки и за теб и за малката ти принцеса!

      Изтриване
  14. Много приятна алпийска разходка! За съжаление ние и тази година не успяхме да отидем, а определено ме влече пак към австрийските Алпи!
    Колкото и да не си харесваш снимките, всъщност са много хубави, най- малкото защото си успяла да пресъздадеш атмосфера на спокойствие.
    Пейзажната фотография е нещо, с което и аз се боря от известно време без особен успех:( За съжаление само хубава техника не е достатъчно условия, макар че аз и с него не разполагам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, не се учудвам, че не сте успяли, то и ти май все си на път :) Много се радвам, че поне усещането и атмосферата съм успяла да предам :) А за пейзажната фотография ... аз много ти се радвам, пък незнам, то май ние се ще сме недоволни и ще искаме повече :)) А за техниката ... аз още съм на етапа да имам камера и едно прилично обективче, така че ...:))

      Изтриване
    2. По- скоро е защото голямата ще кандидатства и всяка събота ходи на курсове:( Не в Алпите, ами и на Боровец едвам успяваме да мръднем...
      За обективче, мога да ти подшушна на ушенце едно много хубаво за Никон, обаче само, ако обещаеш да си мълчиш, кой ти е дал идеята:)

      Изтриване
    3. Обещавам, няма да казвам :) Даже няма и да разбере, че имам нов, защото не се интересува много, важното е аз да съм доволна ... т.е. да му е мирна главата :))) Ще съм благодарна за идеята, особено ако е подходящ за пейзажна фотография, че аз всъщност такъв обектив си търсех ... и докато търсех, та взех , че смених всичко :) Не съжалявам, въпреки повредата на камерата, защото снимането с нея е истинско удоволствие:)

      Изтриване
  15. Еви, били сте на прекрасно местенце, много хубави снимки си ни донесла от там! Надявам се и ние да го посетим някой ден:))

    ОтговорИзтриване
  16. Ева, благодаря ти за чудесната разходка! Не съм била в Алпите досега, но твоят разказ определено ме накара да се замисля за едно пътуване натам :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Отново успяваш да предадеш атмосферата и вълшебството на мястото със снимките си!
    Страхотни са! Ах, как ми се телепортирам в снимките ти:)
    Честита пролет и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  18. Very nice photo collage you made, and otherwise very nice pictures here on your blog :)

    ОтговорИзтриване
  19. Петя, Мира, СТеф благодаря ви момичета!

    MTO Photography , thank you very much!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Почивката ти звучи като приказка. Беше ми приятно за миг да се пренеса на това красиво местенце.
    Ще очаквам публикация с кулинарните вкусотийки и ликьорите, които си купила.
    Снимките са страхотни! Не знам какво не им харесваш, но щом казваш, че има какво да се желае... ;)

    ОтговорИзтриване
  21. Ай, и ти си скиторила, ама поне твоите снимки стават за гледане :))
    Мисля, че няма да сгреша, ако те нарека най-добрата фотографка сред скиорите, нали :))

    ОтговорИзтриване
  22. Eвик, благородно завиждам за тази хубава разходка и ти благодаря, че виртуално ни пренесе там.:-))) Понякога ми се иска точно това спокойствие и подреденост, честно казано, антонимите им тук, в родни условия, пък на мен понякога ми идват в повече и искам да ги сменя.:-)))
    Разкошни снимки, както винаги!:-))
    Прегръдки, Евик, спокойна нощ и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...