вторник, 29 ноември 2011 г.

Сом и разни гарнитури ...

Преди напълно да съм се довършила, след зверски маратон ... работа, ремонт, майстори, деца ... чистене и всичко отново и ... отново .... да взема да драсна няколко реда :) Тия дни (разбирайте от миналия уикенд насам) ,  ако щете ми вярвайте ми се видяха цяла вечност ... губя представа за време и пространство, имам чувството, че всичко се случва като на филмова лента пусната на бързи обороти и чакам всеки момент да се скъса от превъртане ... Само ще добавя (и спирам с оплакването), че ме боли всичко, фитнесите ако чакат на мен ще умрат от глад, но аз такива мускулни трески си причинявам и без него, че поне за това може да ми завидите :)))
Сега ще ви представя една рибка, за първи път приготвях сом ... не ми се рискуваше, затова не експериментирах много :)) Все пак беше за гости и нали се сещате, приготвях я преди повече от две седмици, сега тези глезотии ми бяха ... абе лъжа, пак правих разни неща, но неможах да ги заснема :))


Та имах на разположение един килограм филе от сом. Нарязах го на по малки парчета, поръсих го със сол (на вкус) , сложих му червен, бял и черен пипер, малко захтин и го наредих в тавичка, която застлах с хартия за печене. Сложих го на умерена температура - 220 градуса за около 30 мин. Да ви кажа получи се много вкусна и не чак толкова мазна, колкото аз се безпокоях, че ще стане. Нали знаете и сома, като шарана е по мазна риба (аз не съм им голям фен), но пък се оказа, че е вкусно!


За гарнитура направих една любима салата, варени картофи с майонеза и кисели краставички.
Сварявате около 1 кг. картофи. Обелвате ги и ги нарязвате на кубчета. Прибавяте към тях лека майонеза и нарязани кисели краставички и готово! Така обичам аз, бързо и вкусно :)


Другата ми гарнитура бе ориз басмати. Сварих го и го овкусих. Много го обичам и предвид гостите ми (съобразено техните вкусове) го приготвих с повече черен пипер и малко джинджифил и индийско къри (намерих едно много хубаво). Стана чуден и се одобри от всички!

Е тази публикация е малко странна ... рецептите са леко ... написани на бързо, но пък е от сърце, както се казва :))
Хубава седмица ...




20 коментара:

  1. Вкусно е при теб, Ива :) Сом съм яла само пържен, силно препържен :) може да пробвам по твоя метод :)
    Спокойна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей,Ева,дори не четох рецептата,защото мразяяяяяяяяяя риба!
    Обаче влязох да се насладя на хубавите ти снимки,да те прегърна и да ти пожелая хубав утрешен ден:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Еви, успяла си да приготвиш и покажеш вкуснотийки, независимо от всичко!
    Не съм опитвала сом/защото не обичам шаран/, но твоя изглежда много вкусно!
    Поздрави и бързо завършване на започнатото!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна рибка и перфектни гарнитури към нея:)

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно изглежда! Винаги съм искала да опитам сом. Ти си супер герой и ти пожелавам да успееш да си откраднеш мигове на блажено спокойствие и отмора покрай идващите празници!
    Хубави сънища!

    ОтговорИзтриване
  6. Евче,рибата ти колкото лесно и бързо си я риготвила,хиляда пъти по-вкусно ми изглежда!Така хубаво се е зачервила по ръбчетата,и в близък план направо мога да гризна от монитора!
    А за салаткатааа,ах,салатката-какво да ти кажа-мнооого,ама много ни е любима,особено на младша.Ех,как ми я напомни.То не че много съм я забравила де,но понеже майонеза избягвам като давол тамяна,та не купувам и не правя.
    НО....ти ме подстрека,и още утре ще си спретна,пък дънките да му мислят как ще ми събират д...то. :))
    Пожелавам ти....да свърши въртележката и да поемеш малко въздух,за да имаш повече време за хобита!

    ОтговорИзтриване
  7. Знаеш ли, че сме хапвали долу-горе подобни нещица, с тази разлика, че рибата при мен бе много по-обикновена - банално хекче :)) А сом съм яла само веднъж, преди доста години, беше панирам и много ми хареса!
    Снимките са чудесни - рибата е адски примамваша, а бокето на последната снимка - убиец :))

    Лека вечер, "мърморанке" :))

    ОтговорИзтриване
  8. Una gran receta luce absolutamente bella y exquisita,abrazos.

    ОтговорИзтриване
  9. Не съм голям любител на дънните риби, защото понякога имат лек привкус на тиня, но твоята изглежда много апетитно!
    Съчувствам ти за маратона! Понякога в такива моменти на мен ми идва да хвърля всичко, да отида в гората и да крещя:)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви момичета :) Аз също не съм фен на рибата, особено на дълбоководната, а и на морските деликатеси също :) То аз толкова неща всъщност не обичам, но пък ми е приятно да ги приготвям! Руми :))) И на мен ми се ходеяше точно в гората, но понеже и това не можеше да се случи, избягах сама на кино (за изненада на всички) ... много обичам да отида сама някъде и да се наслаждавам на спокойствието :))
    Федорка Мерси за бокето и ти гледам го овладяваш!
    Елексирче, дано ... то нещо не ми се очертава време за хобита, ама така ще ми стане още по-интересно :))
    Стеф, и празниците ще бъдат изтощителни в къщи и с посрещане на гости, но ще се вихря в кухнята :))
    Кате, Дани прегръдки момичета и благодаря!
    Зори и аз гледах рецепти за пържене, но сигурно е по-мазничко :)
    Поздрави и хубав остаък от седмицата :)

    П.С. Простете за правописните грешки, днес на втори прочит видях доста ... това моето бързане, ще ми затрие главата някой ден :))

    ОтговорИзтриване
  11. Траянка благодаря ти мила!

    Ciao Rosita, grazie !

    ОтговорИзтриване
  12. Тази статия все едно съм я писала аз, с изключение, че не правя ремонт, но се чувствам точно така, както описваш. Вчера се прибрах толкова уморена от работа, обаче много ми се искаше да направя едни сладки с овесени ядки от един друг блог и се затворих в кухнята да "релаксирам", защото аз наистина така релаксирам и моя мъж ми каза, че щом съм се занимавала с готвене, не съм била уморена:))Е как да му обясня, че за мен това е отмора от всичко останало, което съм вършила през деня. Рибката, която си приготвила изглежда страхотно, а специално сома много го харесвам. Гарнитурите също ми харесаха и смятам да ги пробвам в най-скоро време. На теб пожелавам хубава и по-лека седмица.

    ОтговорИзтриване
  13. :)) Христина, за мен всичко, което правя сама е отмора, то и моя мъж не ме разбира, все ми се чуди как съм уморена, пък немога да си седна на Д-то :)) Но те мъжете схващат почивката по друг начин :) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  14. Ев,
    най-после се изтръгнах от лапите на притискащото ме време и бързам да похваля сомчето ти;-)
    Всъщност аз незнам дали обичам сом, не съм пробвала, току виж за светлия Никулден взема твоята идея, тамън ще пробвам, а щом викаш, че гостите са си облизали пръстите, ще се надявам и моите тогава да го направят:-)
    Маратонската дестинация знаеш е сааааамо 42км:-) Като те гледам,добре си тренирана, а и си малко преди финиша, така че, дръж се:) Не остана!
    Снимиките, снимките.... последната особено, личи си кой знае как се снима;)

    Можеш ли да ми пуснеш едно мейлче на gorski.mah@gmail.com?
    Хубава вечер ти желая и още по-хубави почивни дни, без тичане, освен ако не е за кеф:)

    ОтговорИзтриване
  15. Много вкусно звучи и изглежда :) И сомът, и гарнитурата.
    Много сладурска чинийка си имаш за целта - с рибка ;)
    И както винаги страхотни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Всичко много ми харесва /без маратона, естествено:), Ева -
    чудесно меню, рецепти и снимки. Страхотна си!
    Сърдечни поздрави и спокойни почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Хубава и полезна рецепта ( храна!)

    Най-ми хареса дъбовото клонче - страхотна снимка!

    ОтговорИзтриване
  18. Ев, явно имаш огромен талант за фотография! Всяка една твоя снимка е уникална! Невероятно съм впечатлена от снимката с клончето и листенцата!!! Много , много духовитост, творчесто и красота има в нея! Браво! А....и....рибката изглежда вълшебно! Желая ти прекрасен вторник!!!

    ОтговорИзтриване
  19. С тази рецепта смятам да направя подарък на мъжа ми. Повода е, че бяхме излезли на заведение лятото на миналата година и той искаше да си поръча сом на скара, сервитьорката доста закъсня със вземането на поръчката и докато чакахме аз се избъзиках, че докато дойде сомовете ще свършат. Е така и стана и от тогава съм обвинена в "предизвикване на лош късмет". И отдавна се каня да купя сом, но по отношение на приготвянето чувам доста различни мнения. Някои казват, че сома само се пържи с панировка, други казват, че става хубав и на фурна. Е той за съжаление пържено трябва да избягва, за това търся някоя не сложна рецепта за фурна като тази. Единствено ме учуди червения пипер, но щом казваш ще сложа :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо пробвай, няма да съжаляваш! А сома е по мазничък, така че пържен със сигурност ще е тежък, а така е много диетичен и здравословен! Поздрави и благодаря, че си избрала моя рецепта, много се радвам и се надявам да ви е вкусно :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...