петък, 11 февруари 2011 г.

На 33 ...



Толкова бяха тези прекрасни лалета, които днес получих :)) нооо повода, бе че станах на цели 33 години ... ако ме питате ... аз съм си някъде на около 22 -23, но с една незначителна разлика, вече съм омъжена и имам две деца ... и тримата ги обожавам :) И на 22  години, поне през уикендите си спях до два часа следобед ... а сега ... си мечтая да спя до осем :))  Незнам откъде да започна ... всъщност незнам как и кога пораснах толкова! Нали знаете имаме периоди в живота си, когато чувстваме силна потребност от промяна , винаги така е било ... така беше и преди да забременея с първата си дъщеря. Бях отегчена от работата си, чувствах се зациклила, не виждах преспективи и бях загубила стимули ... тогава се случи онова красиво нещо ... първото ни бебе ... да си призная честно първите три месеца след раждането, на така чаканото ни дете бяха меко казано кошмар ... сериозно разминаване с нашите очаквания, стреса от огромната промяна в навиците ни и онова усещане за едно мнооого малко и беззащитно същество, за което ти си целия свят, изцяло зависимо, всичко това съчетано с безумна умора и недоспиване. И на шега на майтап сега всичко е само хубав и скъп спомен. Първото ми майчинство премина в учене на това какво е да си майка, докато второто бе за мен едно самоопознаване, откриване на нови и непознати за мен хобита, множество нови неща и придобиване на умения, които не представляваха преди интерес :) За две от тях веднага се сещате ... кулинарни и фотографски напъни :)) 
И така отново се оказах на кръстопът ... свързан с моята работа,  нещо ново и различно. Та тази година ми предстои да направя този нов избор и посока, в която да поема ... и знам, че ще има много "но", "въпреки" и трудности чисто битово-детски разни ... но това са само подробности:)
На Рожден Ден се черпи иииии ... се получават подаръци ... аз тия дни буквално се загубих в кухнята, опитвайки се да приготвя бонбони, торти и прочие глезотии и жонглирайки с прищявките на злоядото ми чедо ... и писъците и капризниченето на малкото зверче, чиито зъби не му дават мира ни денем, ни нощем ... та някои от нещата ще представя (може би по-нататък),  други въобще не успях да заснема, а трети ... не бяха фотогенични :)))
Днес обаче ще ви черпя с торта ... нали все пак е Рожден Ден ...
Естесатвено е лесна и семпла ... не бъдете много взискателни към външния и вид :)) и тя не бе от най-фотогеничните, но и фотографа още има много какво да учи :))


За тортата ви трябват:
1. За блатовете:
- 2 яйца
-1 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. смляни орехи (аз използвам сурови)
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.л. сода
- 2 с.л. какао (натурално–
- 1/2 ч.ч. захар
- 100 гр. разтопено масло
Смесвам сухите и течните съставки отделно и след това прибавям първите към вторите като бъркам за да не се получат бучки ( с миксер ще стане по-добре)
След това в удобна (аз използвах правоъгълна) тавичка разделяте на две равни части гъстата смес и печете на 220 гр. за около 15 мин.
След изпичането на двата блата ги оставяте да се охладят (при мен това бе повече от 4 часа, защото имах други задачи :)) )


Следва сглобяването: В случая взех един конфитюр от вишни и намазах плътно единия блат и отгоре сложих втория. И се заех с приготвянето на заливката ...
За заливката са ви необходими:
50 гр. сухо мляко
50 мл. кондензирано, подсладено мляко
100 гр. разтопено краве масло
2 ванилиики ( на прах)
30 гр. натурално какао
около 30 мл. топла вода
около 4-5 с.л. захар
Смесвате в по дълбок съд сухото мляко, какаото, ванилията и захарта. След това прибавяте разтопеното масло, следвано от кондензираното мляко и бъкам интензивно. След това започвам да прибавям по малко от водичката, докато се получи консистенция блзизка до тази на течен шоколад, но все пак да може да се разлива!  Идеята ми бе тортата да наподобява, моята любима торта "Сахер", но с по-различен вкус, защото обичам ореховите блатове, а в комбинацията с вишни и шоколад ... много добре се получи! Дано да съм успяла да напиша ясно рецептата, защото вече много ми се спи и съм много уморена, а тогава грешки стават ... доста :))



И не на последно място, но в края на публикацията си ще спомена, че днес стартирам, моят проект "365 дни" , като немога да пропусна да се похваля с новия си обектив, а той е още една причина за старта му :)
 А това е моята първа сника от този проект :)




12 коментара:

  1. Честитоооооооооо!!!!!!!!!Да си жива и здрава, все така ведра и усмихната:)пожелавам ти да намериш това, което търсиш:)

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден, Ева! Сърдечни поздрави за здраве и много щастие. Красиви мигове и радостни дни:)
    Успех, независимо кой път ще поемеш!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит и от мен, с пожелания за повече приятни моменти и незабравими спомени.

    ОтговорИзтриване
  4. Дина, Милена, Доди, много благодаря за хубавите пожелания!!! Много хубав и слънчев уикенд пожелавам на вас :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ейййй Happy happy birthday to you!!!! Пожелавам ти здраве, щастие, късмет, усмивки и мноооого положителни емоции!!!! Прегръдки и усмихната събота от мен!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит Рожден Ден Ива! Добре дошла в клуба "На 33":) Желая ти успех във всички нови начинания!
    Честито и за обектива:) Определено имаш много добри попадения с него:)

    ОтговорИзтриване
  7. Честит Рожден Ден!
    Да ти се случат много нови, вълнуващи и добри открития, много прекрасни снимки като тази първа снимка от новия ти проект и крепко здраве и вдъхновение!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Честито и много успех на новия проект! А да си на 33, не е по-различно от на 23:)

    ОтговорИзтриване
  9. Охооо, ние сме набори:)))
    Честит рожден ден и от все сърце ти желая да откриеш нови хоризонти пред себе си, всеки ден да се смееш до полуда и страшно много да се забавляваш с тези тримата, които обичаш най-много!
    А това, което казваш в поста си е много вярно и за мен, така че стискам палци и ти желая успех и със зъбките и с намирането на нова работа-мечта-развитие...
    А тортата ти изглежда страшно вкусна, много благодаря за почерпката:)))

    ОтговорИзтриване
  10. Хей Линче, много ти благодаря, прегръти и усмивки и от мен :)
    Лулу, за мен е голям комплимент точно ти да ми кажеш, че имам добри попадения, защото твоите снимки са много красиви :) Благодаря за пожеланията!
    Стеф много, много благодаря за пожеланията! :)
    Траяна да не е много по различно :)) Мерси :)
    Ели миличка, благодаря ти, ще си направим "Клуб 33" :))) Радвам се че тортата ти харесва, на вкус след ден престой е превъзходна, аз обаче все в последния момент правя всичко :)
    Много хубав уикенд на всички ви желая !

    ОтговорИзтриване
  11. Честит Рожден Ден, Ива!
    С малко закъснение, но от сърце ти пожелавам да си много щастлива, обичана и обичаща! Бъди все така позитивна и много усмихната!
    Освен това ти пожелавам, когато застанеш на кръстопътя, да вземеш правилното и най-добро решение за теб!

    Сърдечни поздрави придружени с целувки за прекрасното ти ангелче :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Тони, благодаря ти, както винаги си много мила:) Много поздрави и прегръдки, ще предам целувките на малкото "ангелче" :))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...