вторник, 25 януари 2011 г.

Зимна приказка, чай и топли кифлички

Вън е толкова красиво, че щом отворим очи с децата и се втурваме към прозореца, те с радостни възгласи, аз с блясък в очите :) Много обичам снежната зима, напомня ми за детството, как ходехме навън в еднометров сняг, правехме си иглута, играехме и се търкаляхме до точката на замръзване. След това се прибирахме в къщи, щипеха ни бузките и ни пареха замръзналите пръсти на ръцете, чакаше ни нещо топло за подхапване и чаша горещ чай ...


Тези чаши имат особена връзка с детството ми. Това е един стар руски сервиз за чай (или това, което е оцеляло от него) и е на около 30 години.  Някога бе голяма ценност за майка ми, а аз изядох един пердах, защото счупих една от чашите, сега обаче е ценност за мен и го намирам за невероятно красив !

Тогава ... когато ние бяхме деца имаше мнооого сняг, сега  ... се радваме и на 10 - 15 см. :)


Играта навън в снега отваря апетита и на най -  злоядите деца, като моето голямо диваненце :)След битка със снежни преспи, старателно почистване на всички пейки, катерушки и пързалки, можем вече спокойно да се приберем и да спретнем нещо вкусно по избор на уморените герои!
Избора на тази снежна принцеса бе кифлички със сирене :) Много скромно, но идеята и, е и тя да участва в мазаницата :))
Грабнахме:
 1. брашното - около 400 - 450 гр. (на око добавях докато стане тестото добро за разточване)
 2. масло около 100 гр. (разтопено)
 3. прясно мляко около 200 мл.
 4. 1 ч.л. сол
 5. 4-5 ч.л. захар ( леко сладникаво да стане тестото)
 6. 1 ч.л. суха мая
Всичко това сложих в машината за хляб ( тя да свърши тежката работа), следвайки последователността, която е по инструкция, която е: Първо течните съставки, след тях, захарта и солта, следва брашното ( 400 гр.)  и накрая маята.Тестото става супер, втасва много добре в машината. След като се извади се  налага добавяне на още малко брашно докато стане подходящо за разточване, да спре да лепка по ръцете.
Забърхах една плънка от 1 яйце и около 150 гр. сирене.
И след това настана творческо цапотене, точихме с малката, пълнехме, увивахме и оформяхме ... и да ви призная, това не бяха само за нея първите кифлички, и за мен бе първия успешен опит и то благодарение на машината за хляб :)
Първият път бе абсолютен провал, защото месенето на тестото много ми се опъна ... странно ... :))) Та в този ред на мисли моите по сериозни напъни в кухнята започнаха след като се появиха и децата, а след това пък взе че ми хареса и особено мерака и да ги снимам, не че много ми се отдава:)))


Малката снежна принцеса остана доволна от кифличките, които е сътворила, но още по-доволна остана, от чаената церемония, защото и бе разрешено да пие чай в кукленския си комплект :)))


... а на вън снежинките продължават да се сипят на парцали, едни бързи, други бавни, трети сякъш летят в посока нагоре или просто се реят ...

13 коментара:

 1. Направо ги виждам, колко са вкусни, тези кифлички!

  ОтговорИзтриване
 2. Много приятно...Кифлички и чай - прекрасно:)

  ОтговорИзтриване
 3. Наистина звучи прекрасно, особено снежните ви приключения:) А тези кифлички ми изглеждат лесни и ето че един профан в кухнята като мен може да се опита да ги приготви.
  Кифлички с чай, страхотна комбинация:))))

  ОтговорИзтриване
 4. Доди :))) нали, с тази голяма снимка :)
  Цветанка, мерси :)
  Радостина, добре дошла при мен :) Да такива дни обичам аз :)
  Ел , гаранция, много са лесни, а за уменията в кухнята, аз също съм си новак :)
  Лина, благодаря, да какво повече му трябва на човек ... :)
  Поздрави и хубава вечер на всички!

  ОтговорИзтриване
 5. Искам само да добавя, че се влюбих в чашката с пеперудката:)Лека вечер, приятели:)

  ОтговорИзтриване
 6. Страхотен ден е бил този, Ева!
  Разходка в снега, бой с топки, горещ чай и вкусни кифлички!
  И аз имам един много стар чаен сервиз. Утре съм си поканила гости за чай и ще направя кекс. Идеален повод да си снимам сервиза :)
  Поздрави и целувка за малката принцеса :-)

  ОтговорИзтриване
 7. Цветанка, радвам се че ти е харесала, това бе един от Коледните подаръци на малката, тя искаше порцеланов сервиз :) Лека и на теб!

  Тони, моля те пусни снимки на твоят сервиз, много обичам такива стари, красиви вещи, с история! Благодаря, сърдечни поздрави и на вас:)

  ОтговорИзтриване
 8. Всичко по-горе е толкова красиво, че очите ми се разтроиха. Чудя се кое по-напред да гледам - сервиза / тук завиждам и пъшкам :))) / , приказните снежни дървета или малката палавница, която подобно на мен все иска да направи най-голямата снежна топка ;)
  :)))

  ОтговорИзтриване
 9. :))) Nightwish El , радвам се, че при мен можеш да намериш нещо, което да ти хареса :) Дааа дърветата бяха приказни :) а за снежните топки, питай мишената :))) (т.е. мен) гооолеми бяха :)

  ОтговорИзтриване
 10. Мерси Марта и добре дошла при мен :)

  ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...