събота, 22 януари 2011 г.

Ориз, плодове и пиле

Днес е събота един от любимите ми дни, всички сме си в къщи и правим много и различни неща заедно. За уюта допринася и снега, който вали на парцали и ме кара да се усмихвам :) И макар и почти да съм се примирила, че тази година, ще изпусна ски сезона, в мен тайничко се прокрадва капчица по капчица, надеждата, че все пак онази екскурзия до Алпите ще се осъществи, та дори и само да се разхождам! И тъй като обикновено ме чакат един куп набелязани, задачи през почивните дни, а времето  все не ми стига, съм решила да се наслаждавам лежерно на мига , пък докъдето стигна :) 
Днес ще ви представя една рецепта, която бе вдъхновена от тази на Даенерис от "Coffee break."  .. "Пилешко филе с портокалов сок".

Нужни са ви:
  1. 1 чаена чаша ориз
  2. 500 гр. пилешко филе
  3. 50 -60 гр. от микса( бадеми, стафиди, шервена и синя боровинка, череши)
  4. зехтин (4-6 супени лъжици)
  5. къри (2 шипки)
  6. два портокала
  7. сол (една/две щипки)
  8. розмарин (една щипка)
Приготвяне на ориза с бадеми и сушени плодове:  
Поставям на котлона  1 ч. чаша ориз с малко водичка (1 ч.ч.), сехтин и с щипка, две сол и около две щипки къри да заври за около 3-4 мин. След това прибавям към него микса от бадеми и сушени плодове и го изсипвам в съд от иенско стъкло с похлупак, като в съда има около 1  ч. чаша вода с малко зехтин ( 2 с.л.) и го оставям да се запече на 220 градуса за около 20 мин.  След, което го изваждам и оставям да се охлади!


Приготвяне на пилето:
В тенжерка сварявам около 500 гр. пилешко филе. След това го оставям леко да се охладяи, нарязвам ги на малки продълговати парченца и ги поставям в съд със сока от два средно големи портокала, малко розмарин, къри и щипка сол. След около час/два се поставя в тиган с незалепващо покритие част от месото заедно с около 1/3 от портокаловия сок и лъжица, две зехтин и се запича до изпаряване на сока и леко златист цвят на пилето.  Сервира се и се аранжира според вашите предпочитания, единственото е, че е по вкусно, когато ориза е изстинал, а пилето е още съвсем топло!



Красива, топла и снежна съботна вечер!

6 коментара:

  1. Ехааа вкусно вкусничко :-) Пожелавам ти да осъществиш Алпийската екскурзия !

    ОтговорИзтриване
  2. krasivo i vkusno izglezhda! i ot men pozhelanija da se osa6testvi ekskurzijata! Alpite sa neverojatni. vsa6nost mnogo obi4am Pirin i ezerata, no alpite si imat druga krasota... 6te vidi6 :-)

    http://design-elements-blog.com/

    ОтговорИзтриване
  3. Мерси Мария и добре дошла при мен:) За Пирин ... да и аз харесвам и Рила също, много даже, но има много какво да се види :)Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Мда, харесва ми, както и последна зимна снимка - черно-бялото е много добро решение :)
    А комбинацията ориз, плодове и ядки - ммм, представям си каква вкусотия е :)

    Хубав ден, Ева :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Федора :) Да тази комбинация се оказа много сполучлива!
    Поздрави и на теб желая хубав ден :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...