неделя, 3 ноември 2013 г.

Хлебчета от лимец и домашно песто

Много обичам хляб от лимец, а напоследък вкъщи не влиза друг вид брашно. Предпочитам го заради вкусовите му качества, заради това, че е по здравословно и не на последно място заради това, че не подлежи на генна модификация. Сега ще ви представя една лесна рецепта за домашни содени хлебчета без втасване, които са ни толкова любими, че ги правя три пъти за една седмица :)

За хлебчетата са ви необходими:

Около 200 гр. пълнозърнесто брашно от лимец

250 гр. фино смляно брашно от лимец + още малко за омесване

1 ч.л. захар

1 щипка сол

1 не пълна чаена лъжичка сода

100 гр. кисело мляко

250 мл. вода

2 с.л. зехтин

Тиквени, ленени и слънчогледови семки

Едро смляни орехи

В съд сипваме водата, прибавяме зехтина, захарта и солта. В отделна чашка сипваме киселото мляко и прибавяме содата, като разбъркваме хубаво и оставяме за няколко минутки да шупне. Отделно смесваме двата вида брашно и ги разбъркваме хубаво. След това изсипваме шупналото кисело мляко при водата и разбъркваме. Следва и брашното, като го прибавяме на малки части и бъркаме хубаво с дървена лъжица. Сипваме и бъркаме докато се получи лепкаво тесто. След това го слагаме върху набрашнена повърхност и го месим, докато спре да лепне и се получи хубава хомогенна топка . След това разделяме на четири равни части. Едното омесване с малко тиквени семки, поставяме във форма за печене и поръсваме леко отгоре. Второто съответно с ленено семе, трето със слънчогледово и четвъртото с орехи. В моят случай ги разделих на повече малки парчета и направих 8 на брой хлебчета, като 2 от тях оставих без семки заради предпочитанията на някои от децата.

Пекът се на 200 градуса за около 25-30 минути. Получават се много вкусни, нежни и с хрупкава коричка отгоре хлебчета :) При нас не оцеляха за повече от ден :)

За да прибавя още малко разкош набързо си спретнах и едно домашно песто от бразилски орех, пресен босилек, сок от лайм, зехтин. Необходими количества:

1 шепа суров бразилски орех

2 шепи листа от босилек

Сок от половин лайм

40-50 мл. зехтин

Всичко не сипва в блендера и се прави на гъсто пюре. Получи се много вкусно песто, подходящо за нашите хлебчета, в комбинация с чери доматки :)

Поздрави от дъждовна Прага и пожелания за прекрасна неделна вечер!

 

11 коментара:

  1. Евчик, преди малко гледах онлайн магазин на "Слънце и луна", заради
    тези брашна от лимец!
    Крайно време е да го опитам!
    И пестото ти е чудесно!
    Прегръдка и много усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани и аз като си бях в БГ си купувах от "Слънце и луна" , но тук трудно намирам, само в ДМ и често си нося по големи количества от Германия :) Опитай много ще ти хареса гаранция :)
      Прегръдки и за теб :)

      Изтриване
  2. И при нас е дъждовно:) Но пък тези хлебчета биха внесли уют и в мрачен ден! Не съм правила още нищо с лимец, но все повече се изкушавам! Поздрави и приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Да Кате развали се времето за съжаление :) Пробвай в Австрия има много хубави био продукти, брашна, а и на Алнатура ти ги препоръчвам, мисля, че лесно ще ги намериш :)
    Поздрави и прегръдки Кате :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни са! Тук е слънчево и пролетно. Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Иве, уцели в десятката всичко любимо - истински хлебчета, домашно песто и доматки! Ей на това мога да карам целогодишно :) Знаеш ли с месенето никаква ме няма, ама се изкушавам да опитам пак (няколко несполучливи опита ми убиха желанието). Иначе с кекс, мъфини, палачинки и други подобни се справям уж добре, ама с месене на хляб ... Жалко , че нищо не съм прихванала от дядо сладкар и баба дето меси уникално! Целувки на момичетата от нас :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни хлебчета, които ще компенсират дъжда в Прага. :)
    Ама снимката на Прага е толкова красива, Иве, наистина!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Иве,чудни хлебчета си приготвила и с пестото се допълват перфектно!
    Обичам снимките ти от Прага!Обичам и самата Прага,много,много ни хареса!
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни и много апетитни! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. ев, май е време да опитам този лимец- какви ли не чудеса чух за него, а и твоите снимки са така апетитни....
    Вечерна Прага е разкош!!!!Може ли едно хлебче с песто и за мен?? Какво ме направи, обърка ми мислите;)))?

    ОтговорИзтриване
  10. Звучи бързо, лесно и вкусно! А дъждовна Прага е много фотофенична!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...