вторник, 16 октомври 2012 г.

Сьомга в пергамент и сладкиш с круши и шоколад

Никога не е извинение, че човек няма време и от опит знам, че наистина желанието е важно за да намериш и време за нещо любимо! След доста усилия и търпение от моя страна успях да наглася децата по детски градини, да освободя повече време за работата си и да си подредя ежедневието по един по рационален и комфортен за мен начин ... но ... Винаги се появява едно " но " , което отново обърква нещата ... Обстоятелствата ни налагат нови промени, които ще доведат до метаморфози в живота и ежедневието ни уж за добро, а мен поставят отново в изходна позиция ... но пък се отварят нови хоризонти ... или поне се опитвам да гледам така на нещата ... за да не се паникьосам :))
Но ... за всичко това ще ви разкажа малко по нататък, а сега ще се спра на две бързи и вкусни рецепти от уикенда:)
Тази неделя приготвих една сьомга, която дори аз ядох (както вече съм споменавала не съм фен на морската храна) и реших да я споделя с вас, макар приготвянето и да не е голяма философия :)



Продуктите са лесни:
1 кг. филе от сьомга
2 лайма
Черен пипер
Хартия за печене
Малко орехчета

В тавичка постилате хартия за печена, отделно всяко филе поставяте в отделно парче хартия, поливате го със сока от половин лайм, а другата половина нарязвате и поставяте отгоре. Овкусявате с малко морска сол и комбинация от черен, бял и червен пипер, няколко капки зехтин и увивате в хартията. Поставяте в предварително загрята на 180 гр. фурна и оставяте да се пече за около 30 мин. Аз прибавих орехите когато сервирах, но мисля, че щеше да е хубаво ако и тях бях сложила при рибата да се запекат с нея. Сьомгата беше много вкусна, лека и с вкус на лайм, вероятно затова толкова ми допадна и на мен:)



А сега ще ви покажа и един сладкиш с круши, шоколадови парченца и агаве.
За първи път приготвям нещо с агаве и се безпокоях дали ще стане достатъчно сладко и ще се хареса, уви останах много доволна от резултата.



Продуктите са:
3 яйца
200 мл. млечна сметана за готвене
1 ванилия
1 ч.ч. пълнозънесто пшенично брашно
4-5 с.л. агаве
1 голяма круша
2 блокчета био натурален шоколад

В тавичка слагате хартия за печене и отгоре нареждате резенчета круша. Посипвате ги с мъничко брашно, но съвсем леко. В купа разбивате яйцата, прибавяте сметаната, ванилията и агавето и разбърквате хубаво. След това слагате брашното и разбивате отново леко с миксера до получаване на гладка смес. Посипвате крушите в тавичката равномерно и отгоре наръсвате предварително натрошения с нож шоколад. Слагате да се пече на загрята фурна на 180 градуса до готовност . Получава се много лек, ароматен и вкусен сладкиш!



И снимките и те не са нищо особено, но явно съм в криза и на снимачната площадка ... никак ама никак не ми вървят напоследък :)) Може би имам нужда от нов обектив ... за да се върне блясъка в очите :))) (това последното дано не го прочете скъпия :)))

Да ви е сладко!
Толкоз от мен за сега :-)






- Posted using BlogPress from my iPad

25 коментара:

  1. Успех в начинанията :) Риба обожавам така, че ще пробвам споделената от теб идея :) и снимките ти са ужасни, наистина имаш нужда от нов обектив (да го прочете мъжът ти :)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)))) нали и аз мисля, че причината за ужасните снимки е липсата на нов обектив:))) Рибата я пробвай няма да съжаляваш!

      Изтриване
  2. Хахаха Eвчик, малко фамилиарно ще прозвучи, но наистина си голяма сладурана :)) И на мен ми липсва блясък в очите, но при мен е заради пълното въздаржание от всякакъв вид алкохол :))
    Чудесни са ти снимките, леко ретро или как там се казва този стил, май е много модерен. И аз с кеф бих си хапнала от рибока, приготвен по този начин.

    С пожелание за по-малко НО-та :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха ха Инче що не пиеш бе душа, аз съм спряла ама щото не ми понася :)) А стила е .. да далеч съм от това дето искам, но карай, мерси!
      Оххх с " но" - тата положението става сериозно ...

      Изтриване
  3. Евчик, нещо си мърмориш, но всичко което показваш е чудесно!
    И храната и останалите снимки!
    А с блясък в очите ще бъде всичко още по-зашеметяващо!
    Агаве не съм опитвала и ти сега ме изкушаваш :)
    С пожелание за много хубаво настроение и желание за всичко !
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани аз съм си мърморко :))) И аз не бях опитвала, но любопитството напираше, оказа се много добър заместител на захарта и е с доста по малко калории :) Прегръдки и хубаво настроение и за теб мила Дани!

      Изтриване
  4. Снимките са върховни, но човек винаги има нужда от нов обектив,/на който трябва да се покаже този текст/ със сладкиша ме изненада, интересно!
    Поздрави и ти изпращам малко блясък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка благодаря за блясъка ... имам нужда! А и за новото си права винаги е по -добре с повече :)))

      Изтриване
  5. Ев,
    незнам със сигурност какво си замислила, но май ми хрумват някои неща, свързани с новото начало;)

    Каквото и да е, желая успех и настина да е онова, което търсите!
    Сега обаче ме разочарова;))))))) Как така не си фен на морската храна??Знаеш ли какво губиш;))))??? Май вече знаеш;)) И сладкишът изглежда мнооого добре, макар това агаве да не мога да си представя до какви изменения във вкуса води, но всички останали съставки си ги представям много добре и ми харесватл)))
    Прегръдки на цялото ви войнство!


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ако скъпият не иска да чуе за обектив, помоли Дядо Коледа, той обикновено е по-услужлив;) Аз към него съм се насочила и досега да ти кажа не ме е разочаровал;)))

      Изтриване
    2. Мъхи, ако щеш вярвай, но ненавиждам повечето морски храни с малки изключения ... някоя и друга рибка:))
      За онова другото ... незнаем дали е точно това, което искаме, но пък това ни се дава .... обаче аз ... съм в лека тиха истерия, много ще ми е трудно да зарежа тук нещата, но ... Хайде ще ти разправям като се видим, надявам се пак :)
      За дядо коледа ... в него ми е надеждата :))
      Прегръдки банда!

      Изтриване
  6. Десерта може и да пропусна,но рибката сьомга-не,приготвена по всякакъв начин!Поздравления и за ретро-снимките.Модерни са напоследък.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, благодаря, незнам дали са модерни снимките, но се радвам, че ви харесват! Иначе са далеч от целта ми ... много се кефя на всичко леко винтидж!
      Поздрави :)

      Изтриване
  7. Рибката ще я пропусна,че не ми е от любимите,макар и много ефектна за гледане и снимане,но пък от десерта ще си поискам даже 2 парчета,шоколад и круши си е велик тандем!
    Прегръдка и повече релакс през уикенда,Еви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роска, за релакса, много се нуждая от глътка въздух и малко усамотение, дано ми се удаде възможност :)
      Сладкиша стана много вкусен :)
      Прегръдки и хубав петък!

      Изтриване
  8. Май се събрахме доста НЕ-любители на морската храна, обаче сладкишаааа...
    Невероятен е!
    Точно вчера гледах по дискавъри как се прави текила от агаве, а днес го срещам при теб.
    От къде го взе?
    Евчик, снимките наистина са невероятни, както казва Инчето, леко ретро, което много ми харесва!
    Колажите са много хубави!
    И аз ти пожелавам успех във всичко, с което се заемаш!
    Прегръщам те и ти пожелавам слънчев и много усмихнат ден!
    Целувки на девойките*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мило Катенце, както винаги ми пишеш такива хубави неща и ми носиш радост, благодаря! Агавето го взех от пикадили на био продуктите беше:)
      Благодаря за успеха, ще ни трябва!
      Ще целуна кифлите от теб :))
      Целувки и за теб!

      Изтриване
  9. Еви, от сърце ти желая попътен вятър в новото начинание! Предполагам, че промените са желани! :) Предложенията ти са много вкусни - и рибката, и сладкишът! Снимките, както винаги, са страхотни! От теб мога само да се уча! Поздравявам те и ти пожелавам много успех по пътя, по който си поела! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани дано, благодаря ти! Много се радвам на това, че и от мен има някой, който може да научи нещо, мерси!
      Прекрасен завършек на седмицата и много усмивки:)

      Изтриване
  10. Аз съм голям фен на морската храна и на лайма, с който напоследък много взех да злоупотребявам, но само със сьомга не ми беше хрумвало да опитам, иначе с филе от бяла риба е супер :-). Кейкът ти изглежда страхотно. Снимките ти са разкошни, с този изсветлял летен загар!
    Поздрави от мен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени благодаря! Много се радвам, че и аз мога да дам някаква идея, то ти си с бвзет интересни идеи и красиви снимки:) Лайма и на мен ми е любим :)
      Сърдечни поздрави и за теб!

      Изтриване
  11. Евич, не знам дали си в снимачна криза, но не личи особено:) Рибата е супер! Сладкишът също:)Няма да ви е лесно през следващите месеци, но мисля, че бързо ще успееш да вкараш всичко в релси. Те тези неща, някак от самосебе си се случват:)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Руми :) А заснимането ... така го чувствам, хубаво е да не ми личи обаче :))) И много се надявам, че наистина всичко от самосебе си ще си дойде по местата :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...