понеделник, 13 август 2012 г.

Доматени истории

Толкова обичам домати, че ако имах малко повече талант в тази област, бих написала ода за домата:) Е да ама хич ме няма, а и напоследък трудно се намирам ... уж е Август и е отпускарски месец, а при нас работата е много, няма свършване ... Като капак и детската е затворена, уж била в ремонт и децата си ги подмятаме от къща в къща, а в най лошия вариант, си ги мъкна с мен ... абе сложна работа ...
Та да се върна на доматите, този уикенд баба и дядо ми донесаха поне кашон с пресни розови домати, истинско био производство, и още толкова чушки :)
При наличието на такова изобилие и от ужас, че ще се развалят преди да успеем да ги изядем, започнах да мисля, какво да си приготвим от по презрелите и меки домати. Така направих и първия си Миш - маш, като разбира се целях да докарам този на мама, но не стана чак толкова вкусен ...
Миш - маш

5-6 големи розови домата
5 - 6 печени чушки
4 яйца
300 гр. сирене ( по избор)
зехтин
пипер и сол на вкус
магданоз
(слага се и лук, но ние го прескачаме)

Слагате на котлона в тиганче, ситно нарязани, белени розовите домати с малко зехтин. Като започне леко да къкри, сложете яйцата и хубаво ги разбъркайте. След като предварително сте изпекли чушките, го нарязвате на ситно и ги прибавяте към миш - маша . Накрая се прибавя и сиренето, още малко зехтин, ако е необходимо и подправките. Оставя се още малко да покъкри на слаб огън. Става бързо и лесно и е много вкусен!


Другото любимо лятно ястие бе печени чушки с доматен сос, но по мой вкус ги приготвих с песто, качота и кедрови ядки ... станаха по - вкусни отвсякога ...


Печени чушки с доматен сос, качота и кедрови ядки

10 бр. печени чушки
3-4 бр. големи, белени, розови домата
песто
качота или друг вид сирене
кедрови ядки
зехтин

За приготвянето на соса е необходимо да сложите ситно нарязани доматите да заврът в малка тенджерка, прибавя се и малко зехтин, сол на вкус и две малки лъжички босилеково песто. Оставяте го да покъкри на слаб огън, докато му се поизпари водата и леко се сгъсти, като често се бърка. След това още топъл се сипва соса в чинии, върху предварително обелени, печени чушки и се гарнира с качота и ядки. Това бе превъзходно, като вкус и съчетание!



А сега е време да ви пожелая лека и спорна седмица и се наслаждавайте на прохладата, който най - после настана!



- Posted using BlogPress from my iPad

15 коментара:

  1. Чуй сега старило :)) Извари доматите, докато се изпари почти цялата течност; запържи за малко чушките, нищо, че са печени, тогава прибави доматите и остави заедно да се готвят, за да "се сближат". Тогава яйцата, магданоз и когато яйцата стегнат - сиренето. Лук и аз не слагам, заприличва съвсем на манджа с него. И съвсем с разрез с класическия миш маш :) тури някоя миризливо сиренце.
    А си копвам идеята за чушките с кедровите ядки.
    Розовите домати (виждам, че са биволско сърце) са уникално вкусни - най-сладките домати, но за съжаление и съвсем нетрайни. Всеки път се лакомя да си напълня касетка с тях и след 3-4 дни започвам да се чудя горното... какво да правя с омекналите, че и напукани домати.

    Отнесох се. Извинявай, Еви, за свекърва го репетирам :))
    Поздрави и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. От розовите домати си направи сок за зимата за блъди мери, да се сгряваш:)
    Страхотни снимки и...Ев, на мама винаги е най-вкусно!
    Спомените за манджите и ще останат завинаги в съзнанието ми, но това не са само рецепти, а духа и любовта, с които ги е приготвяла!
    На всичкото отгоре сме сантиментални и това е допълнителната подправка в техните ястия( на майките)
    Целувам те слънчице*)

    ОтговорИзтриване
  3. Ев,
    и аз съм горд собственик на кашон селски домати, от седмица ги боря, почти привършиха;) Но не се сетих и миш маш да направя с тях, но бяха вкусни, вкусни...;)Качота е нещо ново за мен, но пък любопитството ми със сигурност няма да ме държи дълго в невидение;)
    И тая птица що ли ми е позната;)))?

    Хубава и все така прохладна да се задържи седмицата!


    ОтговорИзтриване
  4. Евчик, с чудесни домати си се сдобила :)
    Пепчо е права за изваряването на доматите, а чушки с доматен сос мие любимо!
    И сега с твоите добавки.....ммм....
    Прегръдки и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ти е готина кофичката с доматите :-) От излишъка можеш да си направиш доматен сос за паста. На мен лично повече ми харесва вкусът му, от този направен с консервирани домати.
    Летните ти манджи много вкусно изглеждат ...:-)

    ОтговорИзтриване
  6. Excelente receta tentadora muy sabrosa,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  7. Еви,
    Много вкусни и летни снимки! И аз миш-маша го правя като Пепи, но със сурови пиперки/чушки.ДОри домати не слагам винаги.Накрая с много магданоз. Интересно ми е това сиренце, а кедровите ядки са супер хрумване, страхотна идея!!!
    И тази сврака, как си я "уловила"! Чудесна снимка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, този миш - маш и мама го прави с доматки, много вкусно, аз не мога! А биволското сърце/розовите домати/ са ми любими! Идеята за разнообразяване на манджичката с кедрови ядки и песто е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  9. О, Евче, как обичам и аз доматки!... Във всичко и навсякъде слагам.. и сурови много ги ям и въобще съм едно доматено чудовище (blush) Късметлийка си, че можеш да хапнеш истински био доматки, малко завиждам :) Дано някой ден ме огрее да си имам и аз градинка, само с домати ще е :)))
    Чушките изглеждат много вкусни! Бодвам си една с удоволствие!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Еви, никога не се получава като на мама, но ти си му направила страхотни снимки :)
    Подсети ме какво да направя за вечеря.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Еви, по едно време нямах достъп до блога ти и сега наваксвам със страхотните ти снимки от морето:)))
    От скоро и аз се разготвих /да не повярваш/ и непременно ще пробвам твоите чушки, благодаря за рецептата. А между другото снимките, както винаги са красота - така ме вдъхновяваш и ме даряваш със слънчево настроение:)
    Поздрави и много слънчице и от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. О, как съм могла да изпусна тази доматена фиеста?! Аз нали съм почитател на доматените нещица, всичко бих "омела". Чудесни снимки си избайцала :))
    Прегръдки, сладурано :)

    ОтговорИзтриване
  13. Евка,много уютно се почувствах при теб,някак непретенциозно,но пък много вкусно е всичко,ухае на лятна,домашна гозба!
    Благодаря и на Пепи за разяснението,много е полезно,защото може да е уж проста манджа миш-маша,ама и тя си има ред на приготвяне.
    Сърдечни поздрави и гуш от мен за теб и малките сладурки!

    ОтговорИзтриване
  14. Евич, прекрасни снимки, а ястията с домати и чушки са ми любими!Поздрави от морето :)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви мили мои и за идеите също, аз избягвам запържването, но понякога защо не! Допада ми и идеята за доматен сос, но ние вече почти ги унищожихме, къде на миш - маш, къде с паста, чушки и какво ли не :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...