сряда, 26 октомври 2011 г.

Любов от пръв поглед :))

Напоследък съм се замислила за това, какво правех миналата година по това време, кога и как се роди моята страст по снимането .... преминах през фаза ... мания ... и стигнах до тук ... сега има моменти, в които снимам с огромно желание, има и такива, в които не ми се снима, а все по-често ми се сучва въобще да не съм доволна от резултата ... е това май е характерно за мен :))) Имам и периоди, в които вдъхновението ме напуска или пък просто не ми остава никакво време, което значи ... абсолютно никакво, защото стига да имам силно желание ... правя всичко много набързо и ... даже по -добре от случайте, в които се престаравам (то май със всичко е така :))) Миналата година края на август месец се запознах с един фотограф (професионалист), който имаше неблагоразумието за първи път да напъха в ръцете ми апарата (...мечта, но още незнаех, че това ще е последния път в който съм си мислела, че ще си снимам с малката "сапунерка"). После ме открехна и за това от къде мога да си взимам такъв апарат и обективи под наем (за ужас на половинката:)) И така ... минаваха дни ... и седмици, а аз едва изтърпявах няколко дни докато отново си наема фотоапарата ... а когато го връщах ми се ревеше, сякъш се разделяме :))) Не след дълго мъж ми се уплаши, че ако продължавам в този дух, ще изплатя един такъв и ... мечтата ми се сбъдна (даже не посмях и да си го поискам) ... една вечер се върна от поредната си командировка в чужбина с моето "бижу" ... много си го обичам, влюбих се в него от пръв поглед (това между другото е единственото нещо в което съм се влюбвала от пръв поглед :))). И така ... една година мина ... аз снимах много ... задръстих компютъра не веднъж :))) Четох тук там, купих си малко литература ... е време трудно намирам за четене, но и разбрах, че най-важното е много практика и ... ценен урок и съвет от тези, които могат да снимат :)
Така се запалих и по кулинарията ... за радост на мъж ми най-вече ... и малко по късно се роди и моят блог :)
А ето и как изглеждаха снимките ми преди година ...


Ами това е ... сега ще споделя с вас две бързи рецепти от моите кухненски приключения от изминалата неделя :)
Първата е за спагети със сирена, маслини и кисели краставички (това последното е по идея на моя мъж, аз лично бих прескочила киселите краставички)!
Необходими продукти:
сметана за готвене
спагети
козе сирене
черни маслини без костилки
букет от три вида настъргани италиански сирена - "Parmigiano reggiano", "Grana padano" и "Pecorino" (тук може да намерите много добре поднесена информация за тези сирена)
риган
зехтин
кисели краставички 
(количества не посочвам, защото всичко е на вкус и според предпочитанията)

Сварявате спагетите , прецеждате ги и ги посипвате с малко зехтин. През това време в подходящ съд на котлона сипвате около 200 мл. сметана и поставяте вътре натрошено козе сирене , бъркате докато добре се разтопи. Сипвате и една част от букета настъргани сирена (две, три супени лъжици с връх) и продължавате да бъркате, сосчето лееко се сгъстява, тогава го сваляте от котлона и го изсипвате върху вече готовите спагети и разбърквате. Нарязвате на ситно шепа маслини и кисели краставички и ги прибавяте към спагетите. Сервирате в чинии и отгоре поръсвате с останалото настъргано сирене. Спагетите стават с много наситен и богат вкус на сирената, аромата на маслини и акцента на кисела краставичка (аз пак ще повторя, бих я прескочила следващия път)!

А ето и един мой много любим десерт, който не бях правила от миналата година по това време ...
Продуктите са:
200 гр. маскарпоне
400 гр. заквасена сметана
4-5 бр. обикновени бисквити
3 бр. круши
3 с.л. пудра захар
1 пръчица канела
2 бр. ванилена захар
150 гр. течен шоколад
Поширате крушите, цели, като ги поставяте в около 1л. вода с 1 бр. ванилена захар и канелата. Оставяте да поврят няколко минути докато омекнат.
В съд на ръка разбивате маскарпонето със сметаната и слагате пудрата и ванилената захар.  В чаши на дъното поставяте малко натрошени бисквити, отгоре слагате нарязана на кубчета поширана круша, посипвате с крема маскарпоне и сметана и заливате с течен шоколад. Оставяте в хладилника за около 2 часа и е готово за консумация. 
Бел. за течния шоколад аз използвах готов такъв, но може и да разтопите на водна баня блокчета млечен шоколад!

15 коментара:

  1. Добър мъж имаш, Евчик :)) Не съм се сещала, че може човек да си вземе под наем някоя камера. Добра идея ми даваш, макар че надали моят ще се сети да ми купи хубаво фото :)) Снимките и преди и сега са хубави - е, задобряла си доста, спор няма :)

    И папкането, което ни предлагаш ми допада - бързо и много вкусно!
    Ще ми се да си придърпам чинийките насам, но за съжаление технологии изостават спрямо моите желания :))

    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  2. Евка, истината е, че човек може да се влюби дори в нещо неодушевено...Макар, че като се замислим, ти влагаш в апарата цялата си душа, значи не е толкова неодушевен :) Разбирам страстта ти изцяло... моят мъж ме запали по фотографията, първоначално бях пред неговия обектив, после реших, че искам и аз да си "поиграя". Вярно е това, че е нужен учител, в моят случай - доста търпелив, защото аз съм малко чешит :))) Преди да се появат децата всеки един свободен миг бяхме навън и снимахме...за съжаление майчинството малко ме отдалечи от тази ми страст, просто като че ли тя леко поугасна, но съм сигурна, че не е изчезнала завинаги... Дано съм права :)
    Пожелавам ти вдъхновението да върви с теб ръка за ръка постоянно!!!
    Както винаги си преставила страхотни неща, особено десертът ме изкуши доста с тези круши и маскарпоне ;)
    Целувки и хубава вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Sono belle le tue foto di un anno fa e anche le ricette tuo marito ha avuto una buona idea con i sotto aceti ciao

    ОтговорИзтриване
  4. Еви,
    прекрасна любов си имаш :)
    И снимките ти са чудесни!
    На макаронките и аз бих прескочила краставичките,
    но на сладкиша няма да му простя!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ев,
    разглеждала съм целия ти блог- от началото до края: без да разбирам от снимане, виждам, че той много се е развил за една година , а ти страшно си надобряла:) Ще ми се да можех да снимам като теб, ма нъц:-)
    А рецептите ти са чудесни, това с маскарпонето съвсем скоро ще го пробвам:-)
    Продължавай все така, а аз ще се надявам някой ден да мога поне прахта да ти дишам;)

    ОтговорИзтриване
  6. Евичка,обичам и снимките и рецептите ти,да не говорим,че за мен е истинско удоволствие да контактувам с човек като теб!Всеки пост ми доставя голяма радост:)
    Прегръдки и хубав утрешен ден:)))

    ОтговорИзтриване
  7. :))) Федорка, ще му предам :)) Че ми е добър, добър е, но определено винаги е доста труден, когато трябва да избира нещо и да пазарува, но с апарата извадих късмет :)))) А за твоя мъж ... ти почни като мен всяка седмица да взимаш под наем ... та да видиш, като ущипеш семейния бюджет :))) Незнам с какво снимаш, но снимките ти са много добри ... явно си талант!

    Пипилотка, аз точно покрай децата се запалих по фотографията :) Много е готино, че със съпруга ти споделяте това хоби, ще срещаш повече разбиране :)) А за снимането, снимай ... много ти се радвам!!! Благодаря за вдъхновението ... ще ми се никога да не секва :) Целувки и на вас!

    Дани, благодаря ти мила, много ме радваш, а за десерта, непременно го изпробвай, на мен ми е супер любим!

    Мъхче, направо съм зашеметена, да разгледаш целят ми блог, за мен е голяма чест ( е и аз твоя го разлистих един ден от край до край и бях много впечатлена!) А за снимките, мисля, че ти снимаш много добре и не ти трябва много, а за дишането на праха ... ама ти съвсем ме разби, та ти си доста добра!

    Катенце, скъпа, много благодаря, чувствата ни са взаимни!!! То ти самата си една голяма радост, толкова положителна, весела и имам чувството, че усмивката ти не слиза от лицето:)
    Прегръдки и прекрасен ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Хубаво е да си влюбен:) Да ви е честита първата годишнина:) Започнали сте да се разбирате много добре:)
    Аз не мога да си спомня много точно кога и как ми хрумна "гениалната" идея, че трябва да си купя ДСЛР, но в момента, в който всичко изкристализира ми бяха необходими около 3-4 да се сдобия с въпросното нещо. Мъжът ми го кръсти "The Precious", защото като съм го хванела и съм ставала неконтактна и с налудничев блясък в очите:)

    ОтговорИзтриване
  9. :)))) Руми, много се смях на "The Precious" :))) Нещо такова съм и аз, толкова му треперя, че чак ми се дразнят :))) Аз бъзикам моя мъж за колата "My Precious" ... светкат му светкавици в очите, а така ни строява, че несмеем да кихнем :)))
    Шегата настрана, много благодаря, направихме една годинка :)

    ОтговорИзтриване
  10. Евка,да си го ползваш с много въодушевление ти пожелавам!
    И все такива вкусотии да ни радват очите тук.
    И двете рецепти са мноооого по мой вкус-паста със сирена ми е фаворит,а крем от заквасена сметана и течен шоколад е неимоверен еликсир за небцето.Като сложим и богатия вкус на маскарпонето се превръща в невероятна съблазън.Направо си представям вкуса и мнооого ми се прииска да е пред мен тази чашка!

    Сърдечен поздрав,мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Много красива и вкусна публикация, Ева :)
    Да ви е честита първата годишнина, пожелавам ти да запечатваш истински мигове на щастие и много усмивки (тук включвам и разни апетитни вкусотии, защото те са неизменна част :))

    ОтговорИзтриване
  12. Роси, много, много благодаря за всички хубави пожелания!
    Ирина, много се радвам, че си наминала покрай мен и благодаря за добрата оценка, от теб си е голям комплимент!
    Хубав ден момичета и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  13. Дано вечно да трае тази любов, да ти носи радост и удовлетворение! И аз обичам да снимам, но далеч, далеч не толкова добре, красиво и въздействащо като теб. Моето апаратче е малко канонче, точно като сапунерка:) Много си го обичам, добра компания, верен приятел:) И аз съм му вярна, но трябва да призная,че ако някой ден имам възможност да си купя голям динозавърски фотоапарат ще го направя;) Надявам се да ми прости.
    Не спирай да се забавляваш и да обичаш снимането, защото умееш да влагаш тази любов в снимките си!
    Стеф

    ОтговорИзтриване
  14. Честита годишнина, Ева!
    Казват,че е силна любовта от пръв поглед,
    а аз ти желая и да е радваща, вдъхновяваща и дълготрайна.
    Обичам да се наслаждавам на прекрасните ти снимки, а вече и в кулинарна посока - чудесни рецепти.
    Поздрави и много уловени моменти, Диана

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...