вторник, 14 юни 2011 г.

Гуакамоле или нещо такова :))



Решението да публикувам точно сега опита си за първи път да направя гуакамоле, е заради странно пиперливото ми поведение и настроение напоследък и желанието ми да го смекча с лека самоирония :–))
Неотдавна с изненада открих, че много ми допада индииската и мексиканската кухня, като най вече се радвам на леееко пикантните им ястия, предястия и т.н. Те имат и доста люти такива, но определено твърде лютото не е за мен.
Естествено моето гуакамоле се придържаше към една универсална рецепта, но претърпя известни модификации, съобразени с нашия вкус и предпочитаня :) Само да ви предупредя, когато се захванете с това нещо се подсигурете с поне три пакета тортила чипс ( без него не е същото) и може и някой интересен филм за гледане :)


Набавете си следните продукти:
2 бр. авокадо (добре узряло)
1 бр. голям розов домат
1бр. червена люта чушка (може и зелена )
1 бр. лайм
1 бр. скилитка чесън
магданоз (по желание)
зехтин
лук (1 главичка) , аз не сложих, защото така го предпочитаме ние

В съд се намачква с вилица, вече обеленото авокато, към него прибавяте ситно нарязана лютата чушка, пресована скилидка чесън, две супени лъжици сок от лайм, 1 с.л. зехтин и ситно накълцан магданоз. Обелвате домата, наскоро научих един много лесен начин, като поставите домата за 10-тина секунди в гореща вода, а след това го пъхнете в студена такава и люспата сама пада (вероятно го знаете, но аз да си кажа :)) След обелването нарязвате на кубчета само месестата част на домата и посипвате с него вече готовото гуакамоле ... грабвате тортила чипс и  ... се наслаждавате на тази вкусотия :)



И тъй като напоследък рядко снимам ... някак по трудно започнах да виждам красивото около себе си, се разрових из архивите ... търсейки вдъхновение и открих ето тези красиви цветя, които подарявам на всички вас :)


14 коментара:

  1. Ева, благодаря за цветята! Много са красиви, а и ароматни! :)
    Не си падам много по лютото, но като гледам тези снимки - изкушавам се да го пробвам! ;)

    Поздрави и усмихната сряда! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  2. И аз обичам гуакамоле и в частност индийска кухня!
    А цветята създават невероятно настроение!
    ПОздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Евче снимките са толкова свежи и носят страхотно настроение а гуакамоле обожавам и често приготвям. И не изчезвай за толкова дълго ейййй, липсваш ми :-) Прегръдки и усмивки от мен

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам гуакамоле! Аз го правя без домат и с малко майонезка! Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Много красиво...
    харесвам гуакамоле и цветята са прекрасни.
    Сърдечни поздрави, усмивки и моменти за снимки, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Еви, че то пиперливото придава жизненост, няма да се оплакваме от красотата на това настроение:) Добър подход, да го изтипосаш като ястие! :P
    Многоцветната роза ме грабна безобразно бързо и завинаги!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Перифразирайки една българска песен, която ме развеселява,
    Евчик ле, чушко червена :))), лютичко си трЕбЕ и като емоция, и като манджора, че то сладко, сладко - ама накрая и най-големият сладковърженик ще посегне към буркана с лютиката - ей тъй, за разнообразие :)) Та хубаво е, от време на време човек да поопари този и онзи, тръпка да има :))
    Гуакамоле и аз обичам, и лютичко обичам, но просто загатнато, че едно време супичките ги папках с доста люто и сега това си казва думата.

    И цветенцата ми харесват, много колоритни снимки са се получили :)

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни снимки!Поздрави, Ева!

    ОтговорИзтриване
  9. Много вкусно изглежда и звучи! Замечтавам се и за някой хубав филм... Снимките са прекрасни!
    Хубава вечер и забавни филмови сънища!
    Стеф

    ОтговорИзтриване
  10. Миро, пробвай няма да съжаляваш, ако не обичаш лютото, просто прескочи лютата чушка и без нея е много вкусно :) Поздрави и много усмивки и на теб!
    Дани, благодаря, много се радвам за цветята и настроението, поздрави и хубава вечер :)

    Линче много си мила ... няма да изчезвам, тук съм, благодаря ти! Много поздрави и целувки и ти да ми зарадваш очето с някоя красота ... усмивки:)
    Траяна много благодаря, хмм с майонезка звучи вкусно :)
    Диана много благодаря мила :) Дано час по скоро ме залее вълната на вдъхновението :) Сърдечни поздрави и за теб :)

    Диве то мойто жисненост, жизненост ... ама питай мъж ми :))) Да добра идея, да преобразявам настроенията в ястия :))) Ще отровя народа :)) Многоцветната роза е за теб!

    Федорка :))) Тази песен много ми хареса ... много ме разсмя, благодаря за което :)) Аз съм си ... тръпка не ами ... уЖассс :)) Федорка мани майтапа, ама дано всичкото лютичко да си си изяла и много сладичък да ти е живота :) Поздрави и убава вечер :)

    Цвети, много благодаря мила и на теб много поздрави :)

    Стеф ... Много се радвам, че ти харесват моите цветя! ... еххх ако знаеш каква забава е ... пак са ни налегнали някакви вируси, дечурлига, мъж .. битовизми ... разни :) Но ти благодаря мила, дано поне в сънищата съм в забавни филми :) Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Много са красиви цветята, авокадото не ми хареса като го опитах, но може в гуакамолето да звучи добре.
    И ние в къщи вече три седмици не можем да се оправим, лепна ни се нещо упорито и не ще да си отива, върти и се връща.
    Да се оправяте и оптимизирането само ще си дойде:)

    ОтговорИзтриване
  12. Не съм правила гуакамоле, май е крайно време вече. Само че може би ще пропусна лютичкото, защото така няма да го хапват всички.:-))
    Цветята са невероятно красиви. И аз обичам да ги снимам, но съм далеч от качеството на горните. Във всеки случай създават прекрасно настроение.
    В този дух желая много, много усмивки и прекрасни моменти.:-)

    ОтговорИзтриване
  13. http://www.vraity.com/2011/06/bulgarian-bloggers-we-can-do-more.html - забелязана и отбелязана! Поскоро те чух да говориш нещо за това, че съм била много критична към теб, надявам се това да разсее грешните ти впечатления от мен :)

    ОтговорИзтриване
  14. Марта и аз не обичам авокадо в чист вид, но така е супер :) Благодаря ти и вие да го прогонвате тоя вирус, аз вече ... магии за гонене на вируси ще правя :))))

    Мони, добре дошла, много ми е драго :) Много благодаря за цветята и се радвам за настроението :) И на теб пожелавам красиви моменти и безчет поводи за усмивки :) Непременно, ще те навестя да разгледам твоите цветя !

    Ама Nezzo, аз не съм казала, че към мен си критична, и го казах в най-положителния смисъл на думата! Казах, че щом нещо ти харесва, значи наистина е така, защото си критична, когато нещо не одобряваш! Визирах стещи в дтуги блогове :) Както и да е ... трогната съм и съм много благодарна, че съм в тази твоя класация!!! Направи деня ми по-хубав и много ме усмихна ... ей сега не мога да си сваля нахилената физиономия :) Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...