четвъртък, 12 май 2011 г.

Венеция през моите очи ...


Няма да преувелича, ако кажа че това е най-уникалното местенце, където някога съм стъпвала. Никога не съм можела и да си представя дори, по описания на други хора и от прочетено тук там, какво представлява този град, неговата уникалност, дух и култура и най-вече защо всички го смятат за толкова романтичен. Не само тази нощ, убедена съм още десетки подред ще сънувам това приказно място! Влюбена съм във Венеция и едва завърнала се, вече си мечтая за момента, в който отново ще отида там! А това, че заминаването ни случайно съвпадна с нашата седма годишнина от сватбата, по никакъв начин не го превърна в клише :))


Известен факт, е че Венеция е остров, но не обикновен остров, защото всички сухоземни превозни средства стигат до самия остров, но само до там, за да те оставят. Остров е общо казано, защото доколкото разбрах от източници Венеция се състои от около 118 острова, като единствения възможен начин за предвижване там е пеш или по вода, т.е. с лодка, вапорети (техния градски транспорт) или гондола :) Дори колелета няма! Това само по себе си е изключително вълнуващо и доста удобно. На мен лично ама никак не ми липсваха колите, обичам много да ходя пеш и големи пешеходни разстояния не ме плашат. Още по забавно беше пътуването до по -отдалечени острови, до които нямаше мостове, защото сбъднах една своя мечта и се повозих на моторна лодка и беше страхотно приключение :) Едва ли ще успея скоро да прегледам и обработя всичките снимки, които направих, които са повече от 1600, но ще се опитам с кратък разказ и картинки да ви пренеса на това приказно място и да ви предам една много малка част от емоциите, които Венеция събуди в мен :)


Още с пристигането ни направихме един тур по "Гранде Канале", тъй като това беше и начина да си стигнем до хотела. Бях като детенце в света на приказките, въртях си главата на посоки и не можех да спра да снимам, сякъш не исках да изпусна да запечатам всеки миг и красива гледка :)


Във Венеция, често можеш да видиш къща, чиито единствен вход е от към някой канал
т.е. паркираш си лодката пред вратата и си се прибираш в къщи :)



Тук на тази снимка, не се вижда много добре, но има стълби на входа , които са под водата ...


И за да не стана досадна с обиколката ни по канала, ще ви покажа нещо интересно, за което нямахме и най-малка представа, че ще се проведе като събитие и ще станем свидетели ...


Да ... това е Папата, а този зад апарата е мъж ми, защото моите ръчички не са толкова дълги и едва ли щях да успея да го заснема с ръце протегнати нагоре :))
Та да се върнем на Венеция и да ви засипя с още малко снимки от малките и улички, където често трудно се разминават и двама човека, множеството мостчета ( които били около 400), пресичащи каналите, които сякъш са навсякъде ...



Разходката из Венеция е като посещение в музей, всяка сграда, всеки детайл от нея, всяка уличка, мостче е в перфектна хармония с всичко около себе си ...



А за романтика ... не съм по сладникавите и превзети словоизлияния ... но нямаше по приатно усещане от това да си с любимия човек на вечеря, край някой от каналите, да се взирате дълго и мълчаливо в красивата гледка, да си похапвате вкусно и да виждаш в другия всичко онова, което сякъш си забравил в забързаното ежедневие ...


Това беше най-вкусната лазаня, която съм хапвала, сигурно защото беше във Венеция :)


Следва продължение ...

Имах леки проблеми с блогър и аз зор видях, та ако снимките са малки или оформлението не е както трябва ... ша прощавате:))

9 коментара:

  1. Извинявам се много, стана малък фал и се изтри тази публикация ... по тази причина липсват и коментарите ви, но ги има отстрани в "последни коментари"! Тия дни съм скарана с техниката ... :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно е просто....Обожавам италия, а не съм ходила във Венеция, щото все бягам от "конфекцията", но тия дни сериозно се замислям да я посетя- в рамките на 2 дни в 2 блога четох за нея и май ми е време....
    Сбънчево настроение!
    пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  3. Евчик, напълно те разбирам за чувствата, които изпитваш към Венеция, макар че моите не са съвсем еднородни, но то кога ли са били нормално при мен нещата :))
    Чудесен разказ и прекрасни снимки. Чакаме продължението, макар че нас Казанова не ни дочака :))

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Пепеляшка :) И аз съм от тези дето избягват "конфекцията" :)) но не пропускам нито една възможност да отида където и да е и да разгледам, и си търся различното ... обичам да се напъхам в забутаните кюшета:) Няма да съжаляваш ако наминеш през Венеция и ти го пожелавам от все сърце! Много слънце и хубава седмица и на теб Пепеляшка :)
    Федорка, имала си забавни емоции във Венеция ... надушвам :))) Много благодаря и ще се постарая с продължението, за Казанова ... изтървахме го :)).. ми то този мост на въздишките ... нещо много невзрачен ми се стори (почес по главата):)) Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  5. Снимките са прекрасни! Сигурна съм че Венеция те е заредила с безброй положителни емоции! А как само ти завиждам за онова апетитно парче паста /или греша/ :-)

    ОтговорИзтриване
  6. :))) Благодаря Лина! Онова апетитното е лазаня :) Само да намеря малко време, мисля да я приготвя, ще ми е за първи път,така че ако се получи нещо ще се похваля :))

    ОтговорИзтриване
  7. Ева не знам защо не мога да публикувам коментар под последната ти публикация за Мурано? Блогър пак върти номера :( Снимките ти са страхотни, носят толкова приятно усещане и настроение :)А ти донесе ли си някое цветно стъкълце през което да поглеждаш когато ти домъчнее за Италия ? Усмихнат ден от мен

    ОтговорИзтриване
  8. Ева, благодаря за красивия разказ. На 12-ти юни летим към Венеция и след всичко прочетено вече нямам търпение. Дано и ние успеем да се заредим с положителни емоции :)

    ОтговорИзтриване
  9. Lina много съжалявам и аз напоследък много проблеми имам с блогър ... и тези промени ... всичко ми объркаха ...:(
    Много ти благодаря за хубавите думи, а за стъкалце ... о дааа, то имаше и много кич, но си намерих едно бижу, което много ми допадна и е различно :) Много усмивки и от мен!

    Пипилотка, пожелавам ви едно много вълнуващо и красиво изкарване там :) Много се надявам да можеш да споделиш и по-красиви емоции и снимки, ще очаквам да ги зърна при теб! Благодаря и хубав ден:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...