петък, 27 май 2011 г.

За ягодите ... с любов :)

Обичам плодовете и то много, сигурно съвсем не случайно червеноплодните са ми сред най-любимите, а сред тях фаворит ми е ягодата :)  Тя е много красива, ароматна и полезна! Ягодата е един от първите пролетни плодове, лесно приспособима към климат и почва и най-важното е с високо съдържание на Витамин С .
В християнството ягодата е символ на праведността, плодът на доброто дело, плодовете на духа. За медицински нужди намират приложение листата, корените и цветовете на дивите и култивирани ягоди. В части на Франция ягодите се смятали за афродизиак. Също така плодът е символ на Венера -   богинята на любовта  - тъй като има форма на сърце и червен цвят.
Сега е сезона на този прекрасен плод, както и на малини, череши ... и мисля да ви досадя с тяхното присъствие в моя блог и най-вече в кухнята (ако разбира се ми остане време за там :))) Та хайде стига съм изпадала в подробноси, ами да започвам по същество ...
Размотаваше ми се една кутия с ягоди, която примамливо и изкусително ме чакаше, докато измъдря, какво да приготвя от тях ... и се зарових в интернет в търсене на идеи ... е пак кацнах на нещо доста познато, но все пак беше различно ...
Така се роди моят десерт :) Крем с рикота, ягоди и мента ...


Необходими са ви:

400 гр. ягоди
300 гр. рикота
150 гр. заквасена сметана
4-5 с.л. захар (пудра за предпочитане)
2-3 клончета прясна мента
4-6 бр. бишкоти

Първо приготвяте нещо като топинг. На котлона, на слаб огън поставяте 10-15 бр. намачкани ягоди (аз го направих с вилица), към тях прибавих 2 с.л. захар и 4-5 листенца ситно нарязана мента. Оставяте леко да заври, бъркате, до леко сгъстяване ( около 5 минутки). След това сваляте от котлона и оставяте да изстине.


Докато изстине се захващате с крема, като смесвате сметаната и рикотата и добре разбивате (на ръка), след което се прибавят 2-3 с.л. захар (аз сложих две, за да не става много сладко).  След това в купички по избор се сипва първо от крема с рикота, след това от ягодовия топинг и отгоре отново се покрива с белия крем. Слагате бишкоти по избор, както и количеството е по преценка ( при мен беше 1 бр. във всяко съдче). Отгоре покрих като декорация с пресни ягоди, нарязани на колелца и десерта е готов! След около 12 -15 часа престой в хладилника, беше божествен ... за мен бе истинско удоволствие да наблюдавам дегустаторите и техното доволно мъркане :))) Пробвайте го и вие, много е лесен и ефектен :)


Е ... пак залитнах по сладкото ... няколко солени вкусотии, чакат своята публикация ... а аз се изкуших отново от любимите ми ягоди ... 
Много ягодово, цветно, пролетно - лятно настроение ви пожелавам :)


15 коментара:

  1. Евче от една седмица съм на някаква безумна диета а днес само на течности иии...отварям твоят блог и какво да видят очите ми ? Снимките и презентацията са радост за душата и очите ми в тежките диетични дни хахахаха Страхотни са! Усмихнат и слънчев уикенд от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни сними и разкошна комбинация на продукти. Изкушавам се да прегреша...сигурно ще сънувам твоя десерт тази нощ... :)

    ОтговорИзтриване
  3. Τι καλή ιδέα! Λατρεύω τη συνταγή σας ... θα το κάνω την Κυριακή! Καλό Σαββατοκύριακο.

    Kiss!

    Luiz

    ОтговорИзтриване
  4. Линче, какви са тези драстични диети дето си ги предприела, я мини на ягодова диета по- добре :))) Браво за волята, аз тамън се вкарах във форма и сега ... такъв апетит ми се е отворил, че страх ме хваща :) Много, много се радвам, че мога да събудя такива емоции за сетивата ти Лин :) Благодаря и много усмихнат уикенд ... и чакам да видя снимки,. занм какво е вълнението, да снимаш много и на поразия ... така се свиква, и дори на моменти да не си доволна от себе си, знай че това е само миг ... после става все по-хубаво!!!

    Пипилотке, мила много, много ти благодаря, надявам, се само красиви неща да сънуваш :) И ти да снимаш, много хубави снимки правиш!!! Много слъчев и усмихнат уикенд и на теб:)

    Πολλά ευχαριστώ Luiz:) Μπορείτε να μου γράψετε στα ισπανικά, είναι στο σπίτι, το οποίο μεταφράζεται σε μένα:) Καλό Σαββατοκύριακο σε σας!

    ОтговорИзтриване
  5. Евче снимките са ТРАГЕДИЯ!!!!! Голям проблем ми е тази светлина а и нещо не мога с фокуса да се оправям, абе имам куп въпроси. Мога да премина на ягодово-черешова :-) :-*

    ОтговорИзтриване
  6. Ееее Линче, не е вярно, то винаги в началото е така, аз имах чувството, че си харесвах повече снимките със старата сапунерка, но много скоро вече не щях и да чуя за нея! Вземи си една книжка за цифрова фотография, аз докато не попрочетох малко, ама никак не знаех защо не ми се получава! Бих ти препоръчала да не снимаш на автоматични настройки и затова, ако искаш, мога на майл да ти пратя малко ориентири, ако в началото имаше кой да ми ги каже, щеше да ми е много по лесно, но с голямо блъскане ... виж 7-8 месеца ми бяха достатъчни да започна да правя неща, които се доближават до това, което искам :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ти си ангел :-* lina.nikolova@gmail.com ще чакам :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасен десерт, Евчик! И снимките също! Обожавам ягоди :))
    А снимането отблизо ми е любимо, предполагам си разбрала :))

    Прегръдки и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  9. Линче, сега видях, че си ми пуснала адреса, ще си го запиша, а ако не искаш да седи под публикацията ще го изтрия, само кажи! Нали нямаш нищо против, довечера като легнат терминаторчетата, на спокойствие да ти напиша имайл, че сега трудно ще ми върви последователно мисълта :)))

    Федорка, много, много ти благодаря! А в ягодовия отбор станахме много ... феновете :) За снимането, да цар си на снимането отблизо, а храната при теб винаги изглежда божествено
    ! И на теб прегръдки и много весел уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  10. Ева, прекрасен десерт, снимките са станали чудесни!Ще го пробвам този крем:)Всичко с ягоди е вкусно и съм им фен!Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Цвети, благодаря! :) Хубава и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесен десерт - ароматен, свеж и носещ много пролетно настроение!
    А последните ти две снимки са толкова зареждащи.
    Поздрав и пожелание за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Лети, много благодаря! Много се радвам, че снимките въздействат по този начин :) И на теб желая прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. мммммммного вкусно и красиво!

    Аз наблягам на чисти ягоди напоследък, по изключение с кисело мляко, лъжичка мед и малко мюсли

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...