четвъртък, 19 май 2011 г.

Остров Мурано :)

Много се чудих какво и как да покажа и пиша за Венеция. Както видяхте и в първата част, избягвах онази част от града, която за вас е известна, дори да не сте били там :) Избрах да ви покажа това, което мен ме впечатли най-много и ме развълнува :) Сега мисля да направя същото и с остров Мурано ...
....... след закуска на крайбрежната алея с изглед към лагуната, поемане на солидна доза сутрешни лъчи, топло, ароматно кафе и разбира се кроасан, от хотела ни организираха и качиха на една много красива моторна лодка и поехме към Мурано. Незнам колко сме пътували от пл. "Сан Закария" до острова (може би 30-тина минути), но на мен ми се видя доста бързо. Ето това за мен бе един от най вълнуващите моменти ... вижте защо ...

Бях един наистина досаден турист ... постоянно се въртях, навирах се къде ли не из лодката, а собственика на моменти ме гледаше с ужас да не изпадна зад борда :))) Ноооо нищо не ми каза ... беше любезен и снизходителен :)))

Да ви призная честно ... май нещо с водни спортове и скорости ... ще да е следващото хоби ...


Ииии ето го и о. Мурано ... и той се пресича от канали ... значително по-широки и просторни, гондоли няма, но лодките са безчет ...


Острова е безумно красив, много спокоен, уличките са значително по-големи, а на моменти имаш усещането, че там време и часове не съществуват ... истинска идилия ... усещане за пълна хармония ...


На този остров има много красиви стари къщи :)
Ако ви се струват ... леко на криво ... фотографа така ги е снимал :)))




Всъщност острова си е пълен с жители, има училища, детски градини, хората ходят на работа или се занимават с дребен семеен бизнес, но най характерното за него и това с което е известен е Венецианското стъкло и множеството работилници и занаядчийски ателиета (някои от тях посетихме), където се правят чудни, цветни и много красиви произведения от стъкло. Те биват от бижута, през гондоли до полилеи и всевъзможни украшения ...
Цветното стъкло е навсякъде ...


Имаше дори брави от него :) Истината, е че колкото и красиви да бяха, мен ме впечатлиха повече други неща ...

Украси на первази ...


Райберчета за капаци на прозорци ...


Щеше ми се да ви разходя малко и из кварталите на Венеция, там има много какво да се види, но .... някой друг път, защото ... май стана множко :))
И понеже мога да си пиша и да си слагам снимчици .... безкрай ... останалата част от находките си, ще оставя за по нататък .... а и съм страстен почитател на италианската кухня, така че очаквайте включване с някоя рецепта на любимо италианско ястие ...

Приятен и слънчев четвъртък ... и петък :)


14 коментара:

  1. Ева, непременно прочети книгата "Стъкларят от Мурано". Аз я прочетох преди нашето пътуване и ако знаеш колко съжалявах, че не можах да видя острова. Благодаря ти, че чрез тази публикация ме пренесе поне за малко там.

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласна с Тони, прочети книгата:) Вече веднъж била там и видяла всичко това, моног ще ти хареса.
    Много красиво изглежда през твоя обектив:)

    ОтговорИзтриване
  3. Тони, Руми веднага ще си намеря книгата, докато още съм под силното влияние на впечатленията :) Благодаря ви момичета, много се радвам, че ви е било приятно да надникнете през моя обектив :) Много хубав ден ви пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти за прекрасната разходка! Особено за малките, но важни детайли, които са и най-очарователни.
    Хубав петък и още по-хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Стеф, много благодаря, дааа много обичам мъничките детайли, които всъщност са носителите на духа и настроението :)Много се радвам, че ти е харесала разходката и на теб пожелавам прекрасен остатък от седмицата :)

    ОтговорИзтриване
  6. Иве, благодаря, че ме разходи чрез снимките си до това прекрасно местенце! Почти вдишах от тамошния въздух...

    ОтговорИзтриване
  7. Дина :))) Усмихна ме ... въздуха, между другото бе много мек, топъл и влажен, абе мирише си на море :)Много благодаря, дано съм успяла да предам поне малко от атмосферата :)

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно пътеществие, благородно завиждам:)

    ОтговорИзтриване
  9. Супер снимки и настроение!Много благодаря!За дребните детайли мога да кажа, че са прекрасни и много вдъхновяващи. Ева-Ива, с този твой красив пост ми даде супер начален старт за празниците:)))Усмивки и весели почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Траяна, благодаря и от сърце ти пожелавам и на теб едно такова пътешествие :)
    Цвети, много, много ме радват твоите хубави думи! Радвам се че мога да те зарадвам, поздрави и много слънчеви празнични дни и на двечките!

    ОтговорИзтриване
  11. Приказно място! ( за книгата и аз се заинтригувах, умирам си за цветно стъкло, витражите винаги свързвам с калейдоскоп:)

    ОтговорИзтриване
  12. Да наистина беше приказно :) Цветното стъкло е невероятно красиво, но когато си там е леко натрапчиво и така се насища окото, че аз леко се отегчих. Добре, че си всех все пак нещо за спомен :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...