четвъртък, 5 май 2011 г.

Една торта или ... нещо такова :)

Ама напоследък незнам какво става, но имам чувството, че целя свят, начело с тези около мен се е наговорил да ме довърши. Хайде децата са си деца, те са сладки, мили и дори в белите си безкрайно добронамерени ... просто искат да се забавляват, но възрастните .... Незнам дали някога сте изпитвали подобно усещане, но ... никога и никой и с никого не се разбира, сякъш езика ни е загубил смисъл и елементарно тълкувание, а аз си говоря ... и всеки си чува, каквото той си иска ... Даже си правих експеримент, в който казвам на пет човека около мен една новина (този път си я измислих) и исках да чуя какво са разбрали и чули от едни и същи думи ... е не ... смях през сълзи, имаше пет различни тълкувания и нито едно ... това което аз буквално казах:))  Е ... примирих се ... поне ако съм куку не съм сама :))) Ако се питате ... всичко това в каква връзка ... ами просто си споделих ... едни емоции от негативни, се опитах да обърнах в забавни ... :)
Оффф много се отплеснах в бръщолевене на глупости та чак се зачудих ... как тръгнах да пиша за торта ... пък стигнах до ... къде?!
Е ми да ама то неможе само "сладичко", първо малко "соленко", та да ви е по сладко :)))


И понеже стана "манджа с грозде", та затова ... тортата е с цветя :))

За така наречената торта ви трябват:
(само да спомена, че рецептата отново е измислица и импровизация, а мерилките са приблизителни, но няма какво да се обърка)

За блата:
  1. 2 яйца
  2. 1 ч.ч. кисело мляко
  3. 60-80 гр. краве масло
  4. 1 ч.ч. захар
  5. 1 мляна бурбонска ванилия
  6. 60 гр. мляни белени бадеми
  7. 1 бакпулвер
Разбиват се яйцата, към тях се прибавя киселото мляко и бакпулвера и се разбърква. Следва захарта, бурбонската ванилия и мляните бадеми. Има два варианта на печене, единия е в една тавичка, като се раздели сместа на две и се получават директно два блата, другият вариант е да се пече наведъж и след това блата да се разреже ... аз така направих :)


За крема:
  1. 300 гр. маскарпоне
  2. 2 разбити белтъка на пяна (избягвам суровите яйца, но в случая разполагах с пресни, селски)
  3. 3 с.л. мед
  4. 1 бр. ванилена захар
Необходими са още:
  1. 1 бурканче сладко от къпини
  2. 1 бурканче нутела
  3. плодче за украса ... в случая боровинки (още от запасите ми във фризера)
Сглобяването е лесна работа ... поставяте първия блат, върху него се изсипва крема и се разстила равномерно, отгоре се разстила конфитюра от капини, като гледате да не се омесва много с белия. Отгоре се поставя втория блат, получи се нещо като голяма мида с пълнеж, тъй като малко изтъних в средата блатовете, оформяйки нещо като гнездо :) Отгоре намазах обилно с течния шоколад и поставих боровинките. След 2-3 часа в хладилника, беше превъзходна, много лека и вкусна :)
Да ви е сладко и ви пожалавам весел и слънчев Гергьовден :) Аз си имам двама достойни представители на името Георги и им пожелавам да са ми много здрави и все така умни, брат ми и дядо ми :)



14 коментара:

  1. Ива, то това сладко- солено усещане е от живота, не е в теб проблема:) Тортата е супер и китките са много симпатични.
    Желая ви весели празници и приятно изкарване другата седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Мното ти благодаря Руми :) Да за другата седмица, дано всичко да е наред, че когато оставям децата, ми е супер свито и притеснено, но пък и ние сме хора :)Поздрави и много весели празници и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  3. Хубава е тортичката, а цветята са страхотни!
    Колкото до другото, навсякъде е така, ама хич не ни пука:)Така де - компот ли да им отворим?:)

    ОтговорИзтриване
  4. Със сигурност не си сама в "куку" света...аз съм плътно до теб, също толкова изкукала :-) важното е да не ни пука или...кука :-) Ев, тортата и снимките са фантастични! Желая ти един прекрасен уикенд и в никакъв случай не "изкуквай" :-)

    ОтговорИзтриване
  5. И при мен е така - едно казвам - всеки разбира различни неща...Вече свикнах и не обръщам внимание...Красиви снимки и вкусна торта:)Весел уикенд, Ева-Ива:))))хах

    ОтговорИзтриване
  6. Имам напълно професионална и благоприятна за теб молба. Моля, пусни пълният фийд на постовете си, през РСС е неудобно да се чете така :)

    ОтговорИзтриване
  7. Траяна благодаря :)
    Лин ... обещавам, няма да "изкуквам" :)) Много ти благодаря Лина и прегръдки и много слънчев остатък от уикенда :)
    Цвети, когато нещата са написани, тогава, някак по друг начин седят нещата, виж тук почти не се получават разминавания :) Благодаря ти и весел и на теб :)

    Ейй Неззо в голямо чудене ме хвърли, далеч съм от "професионалист" и по тази причина, прости ми но не разбрах точно какво имаш предвид. Рових се, зяпах, четох, но не видях какъв е проблема, моля те подскажи малко повече, сигурно си права, но ....

    ОтговорИзтриване
  8. И аз малко нечестно постъпих като не обясних по-добре, ето ти ги напътствията, съвсем простички са, но вършат чудеса.

    Blogger-->Настройки-->Емисия на сайта-->Емисия с публикациите в блога: В пълният си вид!

    Цялата работа е, че когато не са настроени така, този който те чете през RSS (например аз) вижда само ограничен брой символи от всяка твоя статия, което значи, че трябва да я отваря, за да я прочете цялата. Просто не е удобно, най-вече когато имаш голям фийд, а иначе не се губи нищо, всичко идва във същият вид, със снимките, с оформлението :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много благодаря! Сега ще изпълня инструкцията :) Не знаех за този проблем!

    ОтговорИзтриване
  10. Готово, проблема е отстранен, още веднъж благодаря за напътствието :)

    ОтговорИзтриване
  11. И аз благодаря за разбирането ;)

    ОтговорИзтриване
  12. Ева, честити именници!!! Чудна торта, мисля да я изпробвам скоро, само ще си набавя любимите боровинки :)

    ОтговорИзтриване
  13. Уф, аз все със закъснение :(, но по-добре късно, отколкото никога, нали? :))
    Честити именницити и от мен!
    То е ясно, че всичко отдавна е излапано и няма как да се докопам до "нещо такова", освен ако сама не си го забъркам :))
    Изглежда много добре, а и ми харесва кремчето (аз съм по кремчетата :))

    Хубава и усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  14. Еййй най - после мога да пусна едно съобщение ... Пипилотка благодаря!
    Благодаря и на Федорка, видях ти съобщението, което ми остави, но то изчезна, явно заради проблема с блогър!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...