неделя, 17 април 2011 г.

На имен ден не се кани :)


"На имен ден не се кани :)" ... когато бяхме тинейджъри и някой правеше купон по такъв повод, много обичахме да се изсипем неканени :)))
Едва ли съм споменавала, че зад Ева Бор всъщност стои Ива :) Незнам кога точно и как станах Ева, по скоро се сещам, че англоговорящите често го четат  "Айва" и май това беше причината:)) Та Ива е вид върба ... абе да си го кажем направо ... дърво :)))  И макар да съм кръстена на баба си Иванка, предпочитам цветница, като празник, заради пролетта, цветята и цялата красота и символика на този празник :) И тъй като от доста години празнуването на цветница е по скоро на теория, защото се трансформира с годините от сладкарница с приятелки (от училище), в студентски запой, през обяд с родители и близки ... в обикновенна неделя, забързана и не стигаща за нищо, покрай ежедневни грижи и лудницата с непрестанно мрънкащи и искащи дечурлига ... Сега поне си имам блог и от тук мога макар и виртуално да почерпя ... това е един десерт, който си измислих тази седмица, опитвайки се да влея малко сладост и хубави емоции у дома, а и става бързо и лесно ... ей така, докато си играете с малката беболина и водите задълбочен разговор с порасналата вече "бабалина" (балерина ... само на теория :)))


Това е нещо като крем ама не съвсем :)
Нужни са ви ( за 4 порции):
За бялата част:
  1. 200 гр. маскарпоне
  2. 200 гр. заквасена сметана
  3. 2 с.л. ванилена захар
  4. 150 гр. ягоди
За шоколадовата част:
  1. 50 гр. масло
  2. 30 гр. натурално какао
  3. 100 гр. сухо мляко
  4. 3 с.л. пудра захар
  5. 15-20 мл. вода


В купа на ръка, разбивате маскарпонето със заквасената сметана и ванилената захар. В чаша (или съд по избор) слагате от крема, нареждате нарязани ягоди, отгоре заливате отново с част от маскарпонено-сметановия крем и нареждате още един ред ягоди. Поставяте в хладилника. След това се захващате с направата на шоколада ...
На котлона разтопявате маслото, сипвате какаото и разбърквате, след това захарта, сухото мляко и доливате по малко от водичката докато се получи гладка, хомогенна смес, трябва да е гъста, затова водата трябва да е много малко. Сваляте от котлона и оставяте да изтине. Изсипете го в чашите върху втория слой ягоди и поднесете за консумация!


Снимките ... ама никак ни ми се получават напоследък и никак не си ги харесах, но като се има предвид и снимката на профила ми ... за която мъж ми каза, че била психарска :))) ... и че съм си сложила добро прикритие, да не ме разпознае някой на улицата ... се оказа, че тези не били чак толкова зле :)))

Ей тази пък си ми харесва ...


С този пост искам да поздравя всички с красивия празник :)

14 коментара:

  1. Честит имен ден, Ива! Пожелавам ти красив ден днес - без бързане, без мрънкане и без грижи:)
    Всъщност погрижи се за себе си - облечи нещо красиво, сложи малко грим и се усмихни, пък денят сам ще си стане хубав. Цветница е прекрасен празник.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Тони, за хубавите пожелания :) Много хубав и цветен празник и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Иве, честит имен ден! Много спокойствие, слънце, усмивки и красота ти пожелавам на този цветен празник.
    Благодаря за десерта, страхотен е:)
    Поздрави и прекрасно изкарване на празника:)

    ОтговорИзтриване
  4. и ти като мен си с псевдоним хахахаха Да си ми здрава и много щастлива! Името ти да е казвано с много любов! Прегръдки и усмивки от мен и прекрасен празничен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит имен ден, Ива! Нека този прекрасен, чуден празник да те пази и винаги да е пролет в душата ти!
    Снимките са си супер - вкусни и апетитни!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Ел, Лина Стеф , много ви благодаря момичета! И на вас честит празник и много красиви емоции и цветя ви пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  7. Идвам неканена, та ще има ли за мен от този хубав крем?;) :))

    Честит имен ден Е/Ива! Бъди здрава, както ти, така и семесйството ти! Желая ви щастие! Весел празник!

    Ами много пък са ти хубави снимките, мога да ти кажа.;)
    :))

    ОтговорИзтриване
  8. Честит имен ден Ива!
    А кремчето и снимките са супер! :)
    С най-добри пожелания! Миро :)

    ОтговорИзтриване
  9. О, скъпа Ива, честит празник! Да си много здрава, щастлива и обичана, богата с положителни емоции и прекрасни моменти с любимите ти същества!

    ОтговорИзтриване
  10. Ива, имаш толкова хубаво име!!!За мен беше изненада! Честит празник и много усмивки:)))Цветница е толкова красива:) С ръка на сърце - снимките ти са чудесни:)Поздрави, а десртчето е интересно и ще го пробвам:)))

    ОтговорИзтриване
  11. Честит имен ден Ива!
    Кремчето ти звучи супер:) Правя подобен за пълнеж на торти и много добре се котира:)
    И при мен снимането на храна нещо е в застой напоследък, но да ти кажа то май е защото вечно има нещо приоритетно за правене и в крайна сметка успявам да снимам в най- неподходящото време, като светлина:)

    ОтговорИзтриване
  12. Ейй много ме трогнахте :))
    Милена, при мен винаги си поканена:) Много, много се радвам, че ти харесват снимките, защото аз явно съм в "криза" ... Много хубави пожелания, благодаря:)
    Миро много ми е драго да те видя при мен, добре дошъл и благодаря :)
    Дина, мила благодаря и много прегръдки на всички вас :)
    Цвети благодаря, сега и аз си харесвам името, но като бях малка ... питай нашите :))) Как ли не съм искала да се прекръстя :)) И благодаря за милите думи :)
    Руми много благодаря, хм торта с подобен крем, сигурно ще е много вкусна :) За приоритетите си много права ... за съжаление, аз си знам защо снимките ми не са това което искам, винаги снимам на бързо, за 3 мин. докато някой около мен мрънка и ме дърпа за нещо или пък си гоня експонатите из къщата :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Хе, тук имало дръвче! :)))
    Аз пак със закъснение...

    Да си много усмихната и щастлива!

    :)))

    ОтговорИзтриване
  14. :)) Благодаря Ел ! И на теб пожелавам красиви и вълнуващи преживявания :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...