вторник, 28 декември 2010 г.

"Закланция" ... !?


Чаках подходящия повод за първа публикация и то взеха, че отминаха много важни събития ... ( не че не започвах няколко пъти, но като всяко нещо началото е най-трудно) Та ... преди дни дъщеря ми разгорещено обесняваше как по празниците не се ходи на детска градина, всички са си в къщи и ....  това се нарича "закланция" :))) Може да си прадставите как сме се смяли, а всъщност като се позамислих детето си е много право ... като обедините " ваканция" и " коледа" ... има нещо вярно ! Както и да го наречем важното, е  всички да са доволни, че са в къщи и могат заедно да усетят духа на този красив и вълшебен празник. Аз от своя страна, като мама на две малки девойки имах огромна енергия и ентусиазъм да им предам настроението и усещането за вълшебство ... е къде се получи, къде не, по скоро се вкарах в много изтощителни приключения, но важното е, че неуспеха за мен е само повод да пробвам отново :)
Ровейки из любими местенца в блог пространството открих много вдъхновения, и макар да съм новак в кухнята и още по голям начинаещ във фотографията, ще направя напън да представя една мъничка рецепта,  част от моето декемврийско приключение в кухнята.
Обичам по-простите и лесни неща за приготвяне, по тази причина адаптирам нещата по свой вкус и според възможностите си. Така се случи и с моите бонбони с коняк и бадемов марципан, които приготвих за един от рожденниците този месец ...(бонбоните можеше да бъдат и по-фотогенични, а снимките по-добри, но бъдете снизходителни, ще се осъвършенствам)
За тези бонбоните е необходимо следното :

Бисквити (може обикновени или чаени) в моя случай бяха едни маслени - около 150 гр.
Какао ( за предпочитане е натурално) - около 5 с.л.
Пудра захар на вкус ( само ако искате да са по-сладки) аз не сложих!
Бадемов марципан - около 100 гр.
Коняк - 2 с.л.
Разтопено масло - около 100 гр.

Бисквитите се счукват на ситно, прибавя се какаото и разтопеното масло и коняка. Разбърква се да се получи много гъста смес, след което се прибавя и марципана. Всичко се омесва хубаво! Започва оформянето на бонбоните .. формата е по ваш избор! Накрая посипвате с пудра захар и окрасявате с бадем ( както направих аз) има и вариант за шоколадова глазура или пък защо не и от цветен фондан! Готовите бонбони е хубаво да престоят поне два часа в хладилник преди консумация. Ако съдя по скоростта, с която се изядоха и множеството задоволствени звуци и възклицания ... трябва да са били много вкусни, но аз пробвах само смесите докато ги приготвях :)))


И във вариант със шоколад :


Е хайде Честита Коледа  и колкото и да е банално ... със здраве и любов!


И едно подаръче от малките ръчички на четиригодишната ми щерка :)
И нещо от моите ръчички:)))

2 коментара:

  1. Честито, твърде добър старт!
    С много настроение, с много хъс и с пожелания за вдъхновяващо присъствие:
    Весело посрещане на Новата!

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря за окуражителните думи, DSdiva! Ти си една от моите вдъхновителки :) Благодаря и за хубавите пожелания!
    Весела Нова година и на теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...