вторник, 25 март 2014 г.

Лимонови настроения

О не ... даже никак не ми е кисело, лимоново ми е защото е ароматно, сияе в любимото жълто, много е вкусно. Време е да заменим старото любимо средство за лечение на болно гърло лимон с мед с нещо освежаващо :) Даже ми е пролетно ... и слънчево, макар и да превалява дъжд:) Ухае на друго този дъжд, той е по- кратък, ситно се сипе, след него изгрява слънце и ухае на цъфнали дръвчета ... обичам този мокър, цветен мириз ...



Сега ще ви покажа две вкусни лимонови изкушения. Първото е лимонов тарт, свеж и лек, пухкав и ароматен, а второто е крем ( остатък от този за тарта ).


Продуктите са:

за масленото тесто:

100 гр. краве масло на стайна температура
1 яйце
1/2 ч.ч. захар
250 гр. брашно

за крема:

сока от два лимона
4 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
120 гр. захар
малко кубче краве масло
2 ч.л. настъргана кора от лимон

за втория крем:

150 гр. заквасена сметана
2 с.л. пудра захар 
1 ч.л. ванилия 



Първо в съд смесете мекото краве масло, яйцето, брашното и захарта и с ръка оформете топка маслено тесто. Разстелете я във форма за тарт и я оставете в хладилника за малко. След като я извадите покрийте с хартия за печене, посипете с боб или нещо друго по тежичко и печете в предварително загрята фурна на 150 градуса за 15 минути. 


Приготвяме крема в малка тенджърка, като се разбъркват хубаво всички продукти и се слага на слаб огън докато леко се затопли и постоянно се разбърква. След това течността се изсипва върху изпеченото маслено тесто и се поставя на около 170 градуса във фурната за 30 минути. Извадете и след като напълно истине покрийсте със сметановия крем и украсете с малини :) Десерта е много нежен, ароматен и свеж :)




При мен остана почти половината от течността, който направих за тарта, така че го върнах отново на котлона на бавен огън с пръчка канела да покъкри,  докато се сгъсти:) Получи се пухкав крем с нежна текстура :) След това го оставих да изстине и го сипах в бурканчета. Прибрах го в хладилника за да гарнирам с него едни американски палачинки :)






7 коментара:

  1. Ивче, толкова нежно, ефирно, ароматно...
    Зашеметяващи снимки :)
    Обичам лимоновия крем, а добавката на сметана го е направил още по-изкушаващ!
    Честито Благовещение !
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Лимонова магия е при теб, Иве, прекрасно! :)
    Честито Благовещение с пожелания за здраве и благи вести.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен, нежен и уханен тарт! Слънчево настроение днес!

    ОтговорИзтриване
  4. Тук много ме спечели! За съжаление у нас само аз си ги ям тези лимонени изкушения, което е основната причина да не ги правя никак често. Също така за съжаление, вие сте ми много далече, но ако ми обещаеш, че следващия път като дойда в прага ще ми направиш нещо такова, ще се замисля дали да не бъде съвсем скоро!

    ОтговорИзтриване
  5. Лимоните не са ми сред фаворитите , когато говорим за сладкиши. Но точно този крем е много близо до един друг, който се харчи с бясна скорост у дома, та се чудя дали една лимонова нотка няма да му дойде съвсем на място.
    Страхотни снимки.
    А като дойда аз в Прага, ще ми направиш ли едно бурканче;)?
    Прегръдка, Ев!

    ОтговорИзтриване
  6. Мноооого вкусно! Любими са ми тези лимонови тарти.. сега я сънувам тази с малинките :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ехее,каква група се стяга за Прага,няма ли е мен да вземете,ей? :)
    Евчик,има ли крем,аз съм човекът с ококорените очи и голямата лъжица-много,ама много ми допадат и двете сладости,а какъв нежен цвят-уааау!
    Прегръдка от мен!С пожелание за приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...