петък, 8 юли 2011 г.

Вишнев пай ... награда ... и една бъркотия :))

Напоследък никак не се справям с времето ... деня ми е крайно недостатъчен ... през нощта пък ми се спи :))) Едни премеждия минаха ... нови са на хоризонта, но в крайна сметка нали трябва да е интересно :) След като дълго не пиша тук в блога ... незнам и откъде да започна и за това давам не по ред и важност ... а просто ви хвърлям в бъркотията :)) Куп публикации съм запланувала ... а някак все или време не ми остава или не е подходящо и има нещо ново ...
 Днес е един доста шантав ден ... междувпрочем ... всеки е малко или много такъв :))) Един от първите ми дни, в които бях на работа  ... върнах се рано ... и ме посрешнаха на вратата с "днес имаше лек инцидент" ... тези думи, просто могат за миг да пратят сърчицето ми в петите, а пулса ми така да се ускори, че ... сигурно това е скоростта на светлината ... веднага започнах с поглед да обхождам малката ... е за моя радост се оказа, че е леко охапана от една себеподобна бебешорка ... и си има за спомен отпечатък от захапката и ... но не е чак толкова зле. А пък малката от своя страна посрешна татако си с думите ... "тате бебе дари ... (хленч) ... бои там" ... и си показва ръчичката ... това може да разтопи всеки родител, който чуе първото дълго, смислено изречение от детето си на годинка и половина :)))
След това денят ми продъжи ... на зъболекарския стол ... където прекарах ... сигурно два часа ... зъболекаря определено беше решил да ми докаже, че живота е прекрасен и всичко ти е наред, когато зъбите ти са здрави :))) Е за съжаление ще ми се наложи още няколко пъти да го навестя ... не че съм мазохист, но ми се налага :))
Накрая вечерта изведох децата на разходка и едва не бях отнесена от поредния празноглав шофьор , пресичайки на светофар ... добре, че самата аз съм деформирана, като човек прекарал доста зад волана имога да  предвидя ... подобни безумия ...
Това е един ден, в който положих усилие нищо да не помрачи доброто настроение ... дори една служителка, рано зарана в НОИ , която ми се караше за нещо което нейни служители, не бяха свършили ... а аз седях и я изслушах с цялото спокойствие на света, след което я помолих, тя да го свърши ... това вече предизвика невиждана ярост ... е нищо разтовари се жената и си свърши работата ... но повярвайте не винаги съм в такова разположение на духа :)

На фона на всичко това, предишните ми дни бяха много спокойни и получих красиви подаръци и мили думи :)
Вече съм горд притежател на няколко прекрасни цветя брошки, дело на златните ръчички на Лина, като аз си бях поръчала розички, но както винаги бях приятно изненадана от един страхотен мак ... Лин още веднъж, благодаря ... страхотни са и денс дружно със сестра ми се бяхме закичили с твоите красиви цветя! :)

 
От малката ми пораснала щерка получих най-милия и скъп подарък ....


А преди около седмица Федорка ме зарадва с ето тази прекрасна награда ...



Ина много, много благодаря!!!
Аз пък искам да предам наградата на няколко много любими блога ...


Истината, е че бих искала да благодаря на всички, абсолютно всички които се отбиват при мен, пишат ми и ме радват със споделеното!!!
А сега да си дойдем на думата ... едно сладко от вишни и разбира се един сладкиш ... Случайно попаднах на един готин дядо, от който си купих кило домашни вишни и реших да изпробвам как става сладко в хлебопекарната ... и не съжалявам, беше превъзходно.
Приготвих го като спазих рецептата, която има в рецептурника на упътването за хлебопекарната ... в цялата история единственото трудоемко нещо е почистването на вишните от костилките ...  честно много е досадно ... незнам ако трябваше да чистя вишни за поне 20 буркана ... на този етап това не е за мен :))
Рецептата за конфитюра от вишни:
1 кг. изчистени вишни
1/2 кг. захар
1 пакетче пектин
1 лимон (сока)
След като вече имате това, което ви е необходимо само поставяте в съда на пекарната продуктите, пускате програмата за конфитюри  и компоти и след час и половина всичко е готово :) При мен количеството, което излезе бяха два буркана и половина, които свършиха толкова бързо, че едва успях да направя един вишнев пай ...

 Продукти за вишневия пай:
За масленото тесто:
2 ч.ч. брашно
100 гр.масло
1/4 ч.ч. захар
1 яйце
1 баклувер
1 бурбонска ванилия
Разбъркайте добре брашното и бакпулвера, добавете маслото, яйцето и ванилията. Сместа става на трохи. Месите, докато се получи гладко тесто, добавете 1-2 с.л.вода, ако е необходимо. След като е готово, оформете топка и я увийте в найлоново фолио, поставете в хладилника за около 1/2 час. След това го разточете и го разстелете в съд за печене по ваш избор, покрийте тестото с намазнена хартия за печене. И поставете да се пече на 190 градуса в предварително загрята фурна за около 10 – 15 минути.
След това го оставете да изстине и започнете приготвянето на крема. 

За крема са необходими:
150 гр. рикота
150 гр. заквасена сметана
2 с.л. пудра захар

В съд намачквате и разбърквате рикотата, сметаната и захарта до получаването на хомогенна смес. След това разстилате крема върху вече изстиналото маслено тесто и отгоре го покривате обилно с конфитюра от вишни.  Получава се много лек и прияен десерт. 
С това мисля да приключа днешния ден, както и да довърша последното парче от вишневия пай :)  А на вас пожелавам енин хубав и много релаксиращ, горещ летен уикенд :)

П.С. Простете за вероятно многото грешки в бързината, но пък то май и дълго стана ... а аз отивам да спя, че съм доста изморена ... а всъщност, ще изслушам остатъка от рок концерта, който изпуснах ... чува се перфектно при нас :))

И за да довърша буламача, който забърках ви пускам един поздрав:


14 коментара:

  1. Ева, прекрасни награди :)
    Искрено завиждам за вишните, защото при нас тази година не можах да намеря :)
    И сладкото, и сладкиша са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  2. Евчик, разби ме :))
    Най-големият подарък, обаче, е опитът за съставяне на изречение от малката и картичките с думите "Мамо, обичам те". Напълно те разбирам и ти желая още много такива пълни с любов мигове :)
    А вишневият пай изглежда много апетитен, пък и аз нали си обичам вишнички, нищо че ми изтръпват зъбите (аз и прекалявам, де :))

    Буламачът е екстра, на мен ми харесва - написано на един дъх, макар и с грешки :))

    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ева,
    чудесен сладкиш - много красив, ароматен и предполагам вкусен, бих го хапнала на един дъх:)
    Честити награди и очарователен подарък от малката ти дъщеричка.
    Поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Кое по-напред ми хареса...всичко! Шарено да ти е все така лятото, и безинцидентно!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани :) Благодаря!
    Федорка, много благодаря и на теб пожелавам ... много от тези скъпите мигове :) За буламачът ... сега като го прочетох ... пълен е :))) Прегръдки и усмивки и за теб!
    Ди–Ани , благодаря и на теб! Много поздрави и усмивки от мен и едно красиво и вълнуващо лято :)
    Марта, много ти благодаря мила :) Много ми се иска лятата да е пъстро и все с красиви емоции ... и на теб също!

    ОтговорИзтриване
  6. Това послание от малката сигурно ще влезе в албума със спомени ??? :Р Великолепно е чувството!
    Честита награда и благодаря за своята :Р, може ли сега да се почерпя с вишневото лакомство? :)))

    бтв. с такива концерти да ти е кеф да не спиш :Р

    ОтговорИзтриване
  7. Честита награда, рисунка, брошка и ........... всичко, което те е зарадвало!А от пая веднага си грабвам!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Много, много ти благодаря за настроението, прекрасния жест и вдъхновението!
    Сладкишът изглежда прекрасно и неустоимо!
    Чудна седмица ти пожелавам!
    Стеф

    ОтговорИзтриване
  9. Ама, че ден а? Така е с тези "хапещи" малки дечица :-) Дара още носи скъп спомен от зъбките на една приятелска устичка :-) Всеки път когато денят ми е подобен на твоя си казвам, че и по-лошо може да е а в твоят случай посланието на дъщеричката ти сигурно е разтопило в теб всички негативни емоции. Най-прекрасните послания са тези от малките обичливи същества, които са чисти и непредсказуеми в емоциите си. Силно, силно прегръщам и тричките ви и чакам с нетърпение да се видим. Благодаря от сърце за наградата а че не бях изпратила и по нещичко на бонбонките ще се реванширам :-)

    ОтговорИзтриване
  10. ДИве, почерпи се :))) За посланието ... няма по скъпи спомени от тези :) А концерта свърши докато се инсталирам на терасата ...
    Траяна, благодаря!
    Стеф, много се радвам да чуя (прочета де :)) за настроение и вдъхновение ... благодаря и на теб една чудесна седмица ти пожелавам!
    Линче ... какъв ден а ... и аз сега като чета, като че не ми е ясно как в един ден толкова неща ... а имаше и още :))) Обаче децата ме усмихват, дори когато много ме ядосат, често ми става смешно :)) Много благодаря Лин и на вас силни прегръдки и много усмивки от нас и да и аз с нетърпение очаквам да се видим :) А за бонбонките ... не се притеснявай, те вече се кичат с всичко мое ... аз пък с техните ... ха ха :)) Поздрави и много слънчева и лежерна седмица (лято е все пак) на всички!

    ОтговорИзтриване
  11. Ехееее, колко приятно те изненадват децата понякога:) Усмихна ме с твоя разказ за деня и се чудя как можем да имаме почти еднакви преживявания:))) А това с концерта ме накара благородно да ти завидя...
    Сега ми остава само да се порадвам на вишневото ти изкушение и да ти стискам палци веселите и безоблачни дни да са ви в повече:)))
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  12. Ooo мила Ел, много, много ти благодаря за хубавото пожелание!!! А за това че дните и преживяванията ни са сходни ... ами то явно такъв си е живота :)) Поздрави и много целувки на теб и малката ти принцеса Рали!

    ОтговорИзтриване
  13. Ел и забравих да кажа ... пак зачезна ... липсваш ми, ама сигурно си залята от работа!

    ОтговорИзтриване
  14. Децата винаги са в състояние да ти оправят настроението И също толкова успешно да ти го вкиснат, ама това е друга тема:)
    Сладкишът изглежда точно по мой вкус.
    И много, много благодаря за наградата!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...